Samfunn
Stoltenberg: – Norsk økonomi ved et vendepunkt
Norsk økonomi går svært godt, men er ved et vendepunkt. Nå gjelder det å motstå fristelsen til å bruke så mye penger i 2012 at renten stiger mer enn det Norges Bank forventer.
Dette er statsminister Jens Stoltenbergs beskrivelse av den økonomiske situasjonen i Norge ved starten av regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud. Dette er en årlig tradisjon uansett regjering og markerer den formelle starten på budsjettarbeidet for det påfølgende året.
Og like tro mot tradisjonen byttes dresser og kjoler ut med olabukser og genser. På VMs siste dag var det også flere av statsrådene som stilte i den offisielle VM-genseren. En kaffepause var med omhu lagt til innspurten på femmila.
– Norge går godt og er kommet seg gjennom finanskrisen bedre enn de fleste andre land. Nå er det viktig å holde igjen på pengebruken for å dempe presset på renten og sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatte bedrifter, sa Stoltenberg før alvoret startet.
Alle for en
I vakkert vintervær sto han flankert av partilederne Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp), sistnevnte svært godt fornøyd med at Ola Borten Moe er kommet med på regjeringslaget. Han kom til Thorbjørnrud på sin tredje dag som olje- og energiminister og opplyste at han hadde lest dokumenter omtrent sammenhengende fra lunsj og statsråd fredag.
– Dette blir ekstremt spennende. Mye står på spill, og jeg ser fram til dette med skrekkblandet fryd, sa Borten Moe da han ankom budsjettkonferansen med en bærepose struttende av ringpermer.
Stoltenberg sa at norsk økonomi falt under finanskrisen, men at det nå snur for alvor. Han understreket at det å holde igjen i gode tider, for så å kunne sette inn robuste ressurser i dårlige, gjelder nå som før.
Men også i 2012 skal det være penger til satsing på områder som omsorg, skole og samferdsel. Rundt tusen milliarder kroner skal fordeles, men noen budsjettvinner ville ikke statsministeren utrope på forhånd.
Passe fornøyd
– Et godt budsjett er et som alle statsrådene er passelig fornøyd med. Da vet vi at totalsummen ikke er for høy, sa Stoltenberg.
Han ville heller ikke være med på at Ap, som det største regjeringspartiet, på død og liv skal sette sitt preg på budsjettet. Alle må stå til rette for budsjettet, og da må alle ha fått sitt. Det er et fellesprosjekt uten enkeltvinnere, var budskapet fra statsministeren.
– I perioden 2006-2008 brukte vi 40 milliarder kroner mindre enn avkastningen fra oljefondet. Det gjorde det mulig å bruke mer penger i 2009 og 2010 for å motvirke virkningene av finanskrisen, sa statsministeren.
For virkelig å vise hvor gunstig utviklingen for Norge er, viste Stoltenberg til at den såkalte fireprosentsbanen for bruk av oljepenger, altså det som tilsvarer fondets avkastning, vil bli nådd allerede i år.
Under budsjettkonferansen ved disse tider i fjor, var det store spørsmålet om dette målet kunne nås i løpet av de neste tre-fire årene. Nå er målet allerede innenfor rekkevidde.
Færre på sykelønn
Ifølge finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) skyldes dette flere forhold. For det første er det en nedgang i utbetalingene av sykepenger, for det andre var saldoen på oljefondet ved årsskiftet større enn planlagt og for det tredje er skatteinntektene blitt større enn stipulert.
– Alle disse forhold trekker i positiv retning. Kortversjonen er at det går bra for Norge i en usikker verden. Vi venter god vekst i 2011 og 2012, så isolert sett er bildet oppløftende. Men verden for øvrig er preget av gjeldskrise, nedskjæringer, ledighet og økte matvarepriser. Og på toppen av dette kommer en sterk økning i oljeprisen som følge av det som skjer i Midtøsten og Libya, sier Johnsen.
Finansministeren sier at økt vekst gir et godt økonomisk handlingsrom og at regjeringen til og med kan komme under fireprosentbanen i år og neste år.
– Vi skal finne rom til viktige satsinger, men vi må også belage oss på et stramt budsjett, sier finansministeren. (©NTB)