Europa

Sentralbanksjef i BoE, Mark Carney (t.v.), er foreventet å offentliggjøre de første virkelige pengepolitiske tiltakene etter Brexit i dag, torsdag 4. august. Her sammen med skuespiller Jude Law under Wimbeldon-finalen i juli.

Storbritannia kutter renten til rekordnivå, og lager mer penger

De fleste spådommene ble realitet på britenes finansielle «super-torsdag». Sentralbanksjefen kutter styringsrenten for første gang på sju år, til det laveste nivået noen gang. De kvantitative lettelsene økes, og vekstprognosen får en kraftig knekk.

Publisert Sist oppdatert

Halvannen måned etter Brexit-avstemningen i Storbritannia har nøkkeltall med negative utslag kommet på rekke og rad. Blant annet stuper britenes forbrukertillit, mens overskuddet svikter i flere banker. Samtidig virker det som at eurosonen har klart å riste av seg det umiddelbare sjokket.

Torsdag klokken 13.00 norsk tid annonserte sentralbanksjef i Bank of England (BoE), Mark Carney, sine første virkelige tiltak etter avstemningen for å stabilisere økonomien i landet. BoE valgte å ikke røre styringsrenten ved rentemøtet 13. juli, tross i at markedet priset inn et kutt med 80 prosent sannsynlighet.

Denne gangen var et rentekutt priset inn med 100 prosent sannsynlighet, noe som skulle vise seg å stemme. Dette er de viktigste annonseringene:

Styringsrenten settes ned med 25 basispoeng, fra 0,5 til 0,25 (Enstemmig). Dette er det første kuttet i styringsrenten siden 2009, og det laveste nivået noen gang.

Økte kjøp av statspapirer til 60 milliarder, ferske pund, med en totalramme på 435 milliarder pund (8-1 stemmer)

Økt kjøp av selskapsobligasjoner verdt opptil 10 milliarder pund (6-3 stemmer)

Et nytt program verdt 100 milliarder pund iverksettes for å oppmuntre banker til å gi lån til bedrifter og forbrukere

Inflasjonsprognosene økes: 2016 - 0,8% (0,4%) | 2017 - 1,9% (1,5%) | 2018 - 2,4% (2,1%)

Vekstprognosene nedjusteres: 2016 - 2,0% (2,0%) | 2017 - 0,8% (2,3%) | 2018 - 1,8% (2,3%) - så mye har utsiktene ikke blitt nedjustert siden 1993.

Dermed slo flertallets spådommer om omfattende pengepolitiske grep i stor grad til.

I følge Bloomberg priset markedet inn et rentekutt til 100 prosent sannsynlighet. Styringsrenten lå allerede lavt, på 0.5 prosent, og nær sagt alle trodde at den kuttes med 25 basispoeng, til 0,25.

I tillegg trodde et flertall at de kvantitative lettelsene ville økes, gjennom en oppskalering av verdipapirkjøp anslått til 435 milliarder pund. Før annonseringen torsdag kjøpte BoE statspapirer til en verdi av 375 milliarder pund.

Storbritannias ferske finansminister, Philip Hammond, er tydelig fornøyd med grepene sentralbanken har bestemt seg for å gjennomføre.

I welcome the decision of the MPC today. The vote to leave EU has created uncertainty which will be followed by a period of adjustment

That’s why I authorised the Governor’s request for an increase in asset purchases & new scheme to support lending https://t.co/DFJIjrGnRe

Dette sa de norske økonomene før dagens pressekonferanse:

– Ingen tvil om hva som blir viktigst i dag. Vi tror Bank of England kutter renten i dag. (...) Etter at markedsuroen etter Brexit la seg, er effektene på britisk økonomi hovedsakelig ventet å komme gjennom lavere investeringer og mer forsiktig forbruk. Vel så viktig blir derfor inflasjonsrapporten, og anslagene i denne. Utsiktene har selvsagt forverret seg etter Brexit. Forbrukertilliten falt kraftig i juli, men ligger likevel på det langsiktige snittet. Tilliten i både industrien og tjenestesektoren har falt kraftig den siste måneden, og peker i retning av et fall i BNP på om lag et halvt prosent i tredje kvartal. Videre har investorene trukket store midler ut av britiske aktiva, skriver DNB Markets' analytiker Magne Østnor i dagens morgenrapport.

Han får støtte fra blant andre sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

– Dagens viktigst hendelse er rentemøte til BoE. Det er bredt over ventet at renten vil bli kuttet med 25b til 0,25 %, hovedsakelig basert på signalene BoE har gitt og ikke minst en svak PMI for juli. Vi venter også en ny start på QE (kvantitative lettelse, journ. anm.). I tillegg kan BoE komme til å utvikle den pågående «funding for lending» ordningen, tror Olsen. Sistnevnte tiltak innebærer at bankene får låne midler direkte fra sentralbanken, og betingelsene knyttes til hvor mye av midlene bankene låner videre til husholdninger og små bedrifter.

Han legger til at det på grunn av den siste tidens svekkelse av pundet sannsynligvis vil bli rapportert om en inflasjon godt over målet i de to neste årene, på to prosent.

– Vi venter at den pengepolitiske komiteen vil se igjennom dette og heller fokusere på å stabilisere produksjonen.

Ved rentemøtet 13. juli ventet mange at BoE ville komme med pengepolitiske tiltak som følge av ventede negative effekter av Brexit. Den pengepolitiske komiteen i BoE valgte imidlertid å holde pengepolitikken uendret den gang.

Det framgår av referatet fra dette møtet at medlemmene ønsket mer data og en fyldigere analyse av utviklingen og mulige konsekvenser av Brexit før pengepolitikken ble endret.

– I sin uttalelse etter forrige møte sa også BoE at de ventet at det antakelig ville være på sin plass å komme med ytterligere pengepolitiske tiltak ved augustmøtet. Hvilke tiltak det kunne dreie seg om, ville de vurdere i august. Konsensusforventningen til dagens møte er at BoE i det minste kutter renten med 25 basispunkter til 0,25 prosent. Mange venter også en utvidelse av programmet for kvantitative lettelser, sier Due-Andresen.

Powered by Labrador CMS