Europa
Storbritannias største næringslivsorganisasjon: – Bli i EU
Motstanderne av EU fikk et voldsomt løft da Londons ordfører Boris Johnson ble talsmann nummer én for britisk utmeldelse fra unionen. Nå møter de imidlertid sterk motstand i form av den mektige næringslivsorganisasjonen CBI.
I løpet av tirsdag morgen sendte CBI (Confederation of British Industry) ut en offisiell uttalelse der det understrekes at en "klar majoritet" av deres medlemmer støtter fortsatt britisk EU-medlemskap.
Organisasjonen består av nesten 200.000 bedrifter som til sammen sysselsetter nesten sju millioner mennesker. Ifølge organisasjonen representerer deres medlemmer omtrent en tredel av ansatte i britisk privat sektor.
Overveldende «ja» til EU
I følge en undersøkelse gjennomført av ComRes på vegne av organisasjonen, tror rundt 80 prosent av medlemmene at et fortsatt EU-medlemskap vil være best for deres bedrift. Det var 773 respondenter i undersøkelsen, fordelt på alt fra enkeltmannsforetak til multinasjonale foretak basert over hele Storbritannia.
I samme undersøkelse sier fem prosent at det er i deres beste interesse å forlate EU, mens 15 prosent er usikker.
– Meldingen fra våre medlemmer er rungende - de fleste vil at Storbritannia blir i EU fordi det er best for deres bedrifter, jobber og fremtidsutsikter, sier administrerende direktør i CBI, Carolyn Fairbairn i en pressemelding, og fortsetter: – Å melde seg ut gir liten økonomisk mening, og man risikerer å kaste bort mange fordeler som vi får ved å være en del av EU.
Britisk økonomi viktig
I rapporten løfter respondentene fram garantert tilgang til et marked med 500 millioner mennesker, og mindre byråkrati ved internasjonal handel.
– En minoritet av våre medlemmer vil forlate EU. Vi vil fortsette å respektere og reflektere deres oppfatning, og jobbe for en EU-reform som gir alle bedrifter en bedre avtale, legger Fairbairn til. Hun er likevel påpasselig med å understreke at det store flertallet i organisasjonen ikke er overbevist om at alternativer til et fullt medlemskap vil gi dem de samme mulighetene som de har nå:
– De som ønsker å forlate EU har fortsatt ikke presentert en overbevisende visjon om hva det vil bety for arbeidsplasser og vekst.
Fairbairn sier at CBI ikke vil ta et klart standpunkt ved å slutte seg til "ja" eller "nei"-kampanjen. – Det er ikke vår oppgave å fortelle folk hvordan de skal stemme, men CBI vil spille sin rolle ved å legge fram den økonomiske saken for å bli i EU.
Hun får støtte av president i organisasjonen, Paul Drechsler: – Folkeavstemningen er en sak for det britiske folket, og det er tydelig at folket vil basere deres avgjørelse på en rekke faktorer. Bedrifts- og næringslivsaspektet er bare en del av historien, men det er en viktig del, sier han.
Dødt løp
De seneste meningsmålingene viser så godt som dødt løp mellom «ja» og «nei»-siden.
Nettstedet What UK Thinks har samlet resultatene fra 69 forskjellige meningsmålinger. Pr. sjette mars lå «ja til EU»-siden på 51 prosent og «nei til EU» på 49 prosent.
Britene går til urnene for å stemme over eget EU-medlemskap 23. juni 2016.