Samfunn

Ap gjorde det overraskende bra i skolevalget denne uken, mener forskningsleder ved IRIS, Hilmar Rommetvedt.

Store svingninger mellom partimålinger: Går mot overraskelsesvalg

Meningsmålingene peker på et rødgrønt pluss grønt overtall i oppslutning på landsbasis i dagene før valget, men samtidig spriker målingene med over 9 prosentpoeng.

Publisert Sist oppdatert

En oversikt utarbeidet av nettstedet Poll of Polls som driftes på frivillig grunnlag av to Høyre-medlemmer, går det frem at avstanden mellom blokken på venstresiden inkludert Miljøpartiet De Grønne og de borgerlige samarbeidspartiene varierer fra 0,4 prosent i favør venstresiden på InFacts måling for VG 3. september til 9,3 prosent i favør venstresiden på Gallups måling for TV2 mandag denne uken.

Det aktualiserer nok en gang spørsmålet om hvor mye vekt man kan legge på meningsmålinger. Tidligere i sommer viste meningsmålingsinstituttet YouGovs nettpanel at Sverigedemokraterne hadde opp mot 25 prosents oppslutning i Sverige kun for å bli nedsablet av pressen for å drive useriøse og lite etterrettlige meningsmålinger.

Forskningssjef ved IRIS i Stavanger, Hilmar Rommetvedt, har lenge fulgt med på utviklingen for meningsmålinsgsinstituttene. Han minner om at avvikende varierer over tid.

– Nå er det særlig Gallup som skiller seg ut med å gi gode målinger for den venstre blokken, og de har også lavere målinger for Frp, sier han.

– Mitt inntrykk er at mediene og kommentatorene deres ofte er litt for raske til å lage overskrifter av partiers opp- og nedgang. Veldig ofte er disse svingningene innenfor den oppgitt feilmarginen, sier han.

Rommetvedt trot de store svingningene som Poll of Polls har påvist, kan skyldes to ting. For det første er det avhengig av hvilken metode meningsmålingsinstituttene bruker for å veie utvalgene sine.

– Man kan veie med resultatene fra stortingsvalget i 2013, men noen gjør det kanskje heller med kommunevalget i 2011, sier han.

Det kan også finnes andre veieprosedyrer. Målet med dem er å fjerne effekten av at folk er generelt ganske lei av å si meningen sin om alt mulig og unngår derfor stadig oftere å svare på meningsmålinger.

– Det er nok generelt et problem å få folk til å svare. Man blir jo gitt et spørreskjema hver gang man har en sjekk på bilen. Det gjør det problematisk å få gjennomført mer seriøse undersøkelser.

Den andre grunnen er at det kanskje foregår et stemningsskifte i velgermassen, men det er det vanskeligere å si noe sikkert om før valgdagen.

«Man blir jo gitt et spørreskjema hver gang man har en sjekk på bilen. Det gjør det problematisk å få gjennomført mer seriøse under-søkelser»
Hilmar Rommetvedt, IRIS

Overraskende skolevalg

På tirsdag denne uken kom resultatene fra skolevalget. De viste at Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg. Fra å ha fått en oppslutning på landsbasis på 23 prosent i skolevalget i 2013, økte partiets oppslutning til 31,9 prosent i år - en oppgang på 8,9 prosent.

– Det resultatet var litt overraskende, sier Rommetvedt.

Helt siden toppnoteringene på rundt 40 prosent i vinter har Arbeiderpartiets oppslutning falt måned for måned. Først var det partileder Jonas Gahr Støres utspill om at han ville ta imot syriske flyktninger som kostet velgernes gunst. Deretter ble vinglingen i spørsmålet om kommunereform fremstilt som en tapersak for partiet. Bedre ble det ikke i valgkampens åpning etter at rikspressen erklærte at han ble smadret av statsminister Erna Solberg i den første partilederdebatten. Og i hovedstaten har Aps kampsak om å innføre eiendomsskatt blitt angrepet for å være feilaktig konstruert og for å ikke kunne høste det lovede provenyet.

Men gjennom hele denne perioden har flyktningkrisen i Europa bare vokst i omfang. Det kan ha betydning for velgerstemningen. Og i de siste meningsmålingene nå i september har fallet for Ap vist tendens til å flate litt ut.

– Det kan se ut til at Arbeiderpartiets fall har stabilisert seg, og at det kanskje til og med er tendenser til at oppslutningen har gått inn i en positiv trend nå i den siste uken. Det er i hvert fall ikke en like klar nedadgående trend lenger, sier Rommetvedt.

Han tror skolevalget kan ha blitt påvirket av flyktningestiuasjonen i Europa, og at bildet av den døde syriske gutten på stranden kan ha vært et vendepunkt for mange – og da bort fra høyre-siden.

– Det er nokså uvisst, men engasjementet har jo blomstret veldig de siste ukene i sosiale medier og blant folk som ønsker å hjelpe med å åpne husene sine og den slags. Det traff nok mange rett i hjertet, sier han.

Men Rommetvedt vil ikke tolke for mye fra resultatet i skolevalget.

– Resultatene har alltid avviket sterkt fra resultatene på landsbasis. Om noe kan det kanskje gi en pekepinn på retningen, sier han.

Kommunereform

I tillegg til Miljøpartiet De Grønne har også Senterpartiet gått forsiktig opp på meningsmålingene de siste månedene.

– Det er nærliggende å se dette i sammenheng med kommunereformen og at det er stor skepsis til denne i mange kommuner, sier Rommetvedt. •

Også vår faste politiske kommentator Aslak Bonde er opptatt av meningsmålinger denne uken.

Powered by Labrador CMS