Samfunn
– Støtte til sauebønder fører til overproduksjon
Siden 2015 har investeringsstøtten til 375 bønder ført til en dobling i sauetallene.– Et betydelig bidrag til overproduksjon, sier forsker.
Tross overproduksjon, fallende priser for bønder og kjøtteksport til u-land avviste landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) i Nationen denne uken å bremse støtten til sauefjøs.
Ifølge avisen har 375 bønder til sammen fått over 160 millioner kroner i støtte siden 2015 fram til i dag. Overproduksjonen av sau og lam har gitt store priskutt.
– Om man ønsker å ha en viss inntekt i jordbruket, så må det regulering til. Frislipp gir lave priser og dårlig lønnsomhet. Det viser dagens situasjon, sier landbruksforsker Ola Flaten.
Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller dette uansvarlig bruk av skattebetalernes penger.
– Det foregår eksport av kjøtt til dumpingpris for å bli kvitt overskuddet. Samtidig gir staten titalls millioner til nye sauefjøs mens lageret igjen vokser, skriver hun på sin Facebook-side.
Regnet om til kjøttproduksjon har investeringsstøtten de siste årene gitt rundt 1.100 tonn kjøtt i økt produksjonskapasitet, sier Flaten. Ifølge Norturas prognoser kan den ventede overproduksjonen av sauer og lam neste år, ende på 1.700 tonn.