SKAPER STORM: Innovasjon Norge-sjef, Anita Krohn Traaset.

Striden fortsetter

«Aktiv historiefortelling», kaller PR-bransjen det som i dag bedrives i og rundt Innovasjon Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det ser ikke ut til at striden mellom deler av styret i Innovasjon Norge og administrerende direktør Anita Krohn Traaseth legger seg før et nytt styre er på plass i begynnelsen av mai.

Avgått styreleder Per Otto Dyb har hatt behov for å få fram sin historie, og nå har også representanter for oljebransjen gått ut og klaget sin nød over ikke å «bli sett» tydelig nok av Traaseth og Innovasjon Norge. Men også Traaseth kan fortelle suksesshistorier.

Striden rundt Traaseth vil ikke roe seg før eierne har fått på plass et nytt styre, med en ny styreleder, som da raskt må bestemme seg for om de skal la Traaseth fortsette eller om hun må gå.

Innovasjon Norge har vært, og er fortsatt, i omstilling. Det oppdraget har Traaseth fått fra sine eiere – staten ved Næringsdepartementet (51%) og Fylkeskommunene (49%).

Men, som vi så i SSB-saken, kan omstillingsprosesser i offentlige virksomheter plutselig bli partipolitikk, og da ender det vanligvis med at det er ansvarlig statsråd som til slutt bestemmer utfallet av den eller de konfliktene som er virvlet opp i kampens hete. Mandag må næringsministeren svare på spørsmål om prosessen i Stortinget, og dersom han ikke klarer å berolige opposisjonen, kan denne saken bli betent for Torbjørn Røe Isaksen. Det kan koste å gripe aktivt inn overfor et styre.

Men vi er ikke der ennå. Det meste avhenger av hvordan det nye styret håndterer saken.

Som vi så i SSB-saken, kan omstillingsprosesser i offentlige virksomheter plutselig bli partipolitikk

Korte fakta i saken «Traaseth vs Dyb»: Traaseth ble sjef i Innovasjon Norge høsten 2014. Omtrent samtidig ble Per Otto Dyb styreleder. Traaseths oppdrag var å omstille og «spisse» virksomheten. Det var styret veldig enig i. Men snart ble både deler av styret og styrelederen nokså sure på Traaseths lederstil og offentlige profilering.

I 2016 fikk Traaseth en skriftlig advarsel fra styret med 13 punkter der hun trengte å forbedre seg. Punktene dreide seg blant annet om manglende rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk – og for problematiske utspill i offentligheten. I tillegg var hun ofte «uforberedt til møter».

På den tiden var det også interne problemer i Innovasjon Norge, så styret hadde folk å spille på også i organisasjonen. Men Traaseth mener hun har tatt grep. De interne konfliktene har tilsynelatende roet seg, og i dag får hun uforbeholden støtte både av egen ledergruppe og tillitsvalgte.

I fjor høst skrev Traaseth en kronikk i Aftenposten som handlet om norsk næringspolitikk og det hun mente var en for ensidig satsing på olje og gasssektoren – "Slik kan Norge komme ut av strutseposisjonen og inn i ledertrøya" (ekstern lenke).

Det falt mange i oljebransjen tungt for brystet, og bransjen skrev brev til styreleder Dyb og klaget sin nød. Også den siste uken har oljefolket benyttet sin klageadgang, og snakket om at de ikke får nok oppmerksomhet fra Innovasjon Norge. For enkelte kan det virke noe påtatt, at akkurat oljebransjen føler seg tilsidesatt i norsk næringsliv.

Ærlig talt, oljenæringen klager på at de "bare" fikk 259 mill fra @InnovasjonNorge i fjor; glemmer at ingen andre næringer fikk 100 Mrd utbetalt i leterefusjon siste 10 år https://t.co/RbnVNrQbDa IN prøver å vri innsatsen mot bærekraftsmålene,er ikke det hva som trengs?@abjartnes pic.twitter.com/FGzSIEkwGZ

Dyb & co må ha fått nok, og startet en prosess for å kvitte seg med Traaseth. I februar i år skulle styret «vurdere administrerende direktør» i et eget styremøte. Men Dyb hadde samtidig fått beskjed av eierne – ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen – om at hans tid som styreleder var over. Isaksen «anbefalte» at saken mot Traaseth skulle overlates til et nytt styre, med en ny styreleder. Da trakk Dyb seg umiddelbart, og ny styreleder er nå konstituert fram til 3. mai.

For Anita Krohn Traaseth har den foreløpige redningsaksjonen fra Torbjørn Røe Isaksen og den uttalte støtten fra sine egne vært avgjørende. At hun så sent som i går kunne legge fram et rekordgodt resultat for virksomheten sin, var nok en seier. Resultatet viste blant annet at Innovasjon Norge leverte tjenester for 7,3 milliarder kroner i 2017 – noe som er en økning på 24 prosent fra 2014. Samtidig var driftskostnadene redusert med seks prosent.

Dybs innlegg hadde tittelen «Slik endret vi historien om Siemes», og handlet om såkalt «aktiv historiefortelling»

Avgåtte Per Otto Dyb er ingen novise i norsk næringsliv. 55-åringen fra Kristiansund var i 10 år – fra 2004 til 2014 – konsernsjef i Siemens Norge og har tidligere også hatt lederstillinger i ABB, Tandberg Data og i flere andre selskaper. Han har også lang erfaring fra styrearbeid. I tillegg til tiden i Innovasjon Norge har han vært nestleder i styret i Veidekke, og styremedlem i en rekke selskaper.

Dyb ville ha vært styreleder i Innovasjon Norge i to perioder ved denne periodens utløp. At valgkomiteen velger å ikke innstille han som styreleder for enda en periode på foretaksmøtet 3. mai, er derfor ikke så veldig rart. Det behøver ikke bety at eierne har vært misfornøyde med ham.

Dyb har også vært ute en vinternatt før. I Siemens fikk han en stygg sak i fanget, etter at deres datterselskap Siemens Business Services (SBS) ble etterforsket for korrupsjon i forbindelse med en golftur til Alicante med en rekke topper i Forsvaret i 2004. Saken endte i retten, og selv om Simens fikk kritikk, ble de involverte frikjent for over-fakturering og bedrageri.

– Min far var apoteker i Kristiansund. Jeg har alltid vært opptatt av etikk. Fra mitt ståsted er dette en gledens dag. Etter seks lange år har vi i dag fått en kraftig oppreisning, sa Dyb da retten endelig konkluderte.

I kjølvannet av Forsvarssaken, kom det også fram andre anklager mot Siemens. I Oppegård kommunes ble det varslet påstander om at Siemens hadde svindlet kommunen i forbindelse med håndverksarbeider. Denne anklagen ble senere avkreftet.

Etter at han måtte trekke seg som styreleder i Innovasjon Norge kom det fram at Per Otto Dyb hadde kjøpt tjenester fra First House i forbindelse med sin fratreden. Dyb var raskt ute med å fortelle at dette kundeforholdet var «privat» og at han skulle betale selv. Det har han nok råd til. Dyb er ifølge skatteligningen nummer 37 på inntektstoppen i Oslo, med en netto inntekt på drøyt 41 millioner kroner i 2017.

Han har før øvrig vært i kundekontakt med First Hose også tidligere. Da det blåste som verst i korrupsjonssaken i Siemens kjøpte han flere gode råd fra PR-byrået. Og der var de så fornøyde med resultatet at Per Otto Dyb var en av hovedattraksjonene da First House i 2011 arrangerte seminar om «Strategisk historiefortelling». Dybs innlegg hadde tittelen «Slik endret vi historien om Siemes», og handlet om såkalt «aktiv historiefortelling».

Dyb er fortsatt aktiv med å fortelle historier om Anita Krohn Traaseth. Men det er nok flere krefter enn den avgåtte styrelederen som spiller i kulissene i denne saken.

Men det spørs om denne historien også blir en suksessfortelling på neste First House-seminar.

Powered by Labrador CMS