Samfunn

Leder av NSO, Marianne Andenæs sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da stortingsmeldingen om kultur for kvalitet i høyere utdanning ble lagt frem i januar.

Studentene minst fornøyd med undervisning, veiledning og medvirkning

Studentenes dom over egen utdanning, Studiebarometeret, ble i dag presentert av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang viser resultatene at studentene generelt sett er ganske fornøyde, men er minst tilfreds med undervisning, veiledning og medvirkning.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er skuffet over at institusjonene ikke har forbedret seg.

– For fjerde år på rad viser studiebarometeret at studentene er minst fornøyd med medvirkning, undervisning og veiledning. Nå må institusjonene gjøre noe med dette. Det er skuffende å se at de ikke tar studentenes tilbakemelding på alvor og står på stedet hvil. Vi kan ikke få et femte år med samme tilbakemeldingene, sier leder av NSO, Marianne Andenæs.

Savner tydeligere krav

Leder for Norsk studentorganisasjon Marianne K. Andenæs. Foto NSO/ Skjalg Bøhmer Vold

27. januar presenterte regjeringen stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet». NSO mener meldingen danner et godt grunnlag for kvalitetsarbeidet, men savner enda tydeligere krav og forventinger til institusjonene.

For NSO har det vært viktig at studentene inkluderes bedre i det faglige fellesskapet, blant annet gjennom at alle studenter får tilbud om en faglig mentor.

– Nå har stortinget en unik mulighet til å sende konkrete forventninger til landets rektorer, fagmiljøer og undervisere, slik at kvaliteten i norsk høyere utdanning styrkes. Vi håper det kommer krav om mentorordning ved alle institusjoner, som vi har etterlyst lenge, fortsetter Marianne Andenæs.

Mer internasjonalisering

Studiebarometeret viser at det på et overordnet plan fortsatt er rom for mer internasjonalisering i utdanning.

Informasjon om utveksling, pensum på engelsk og involvering av internasjonale studenter er spørsmål som blir belyst i studiebarometeret.

Vi håper det kommer krav om mentorordning ved alle institusjoner

NSO mener stortinget må ta ansvar for at internasjonalisering får større plass i stortingsmeldingen.

– Studiebarometeret understøtter vår bekymring for manglende internasjonalisering i utdanning og mulighet for utveksling. NSO oppfordrer Stortinget til å sette høye krav om internasjonalisering i utdanning til landets institusjoner i deres behandling av meldingen, som for eksempel at minst 30% av studentene skal på utveksling, avslutter Andenæs.

Politistudenter mest fornøyd

For andre år på rad er Norges politistudenter mest fornøyd med kvaliteten på egen utdanning, viser en ny kartlegging.

77 prosent av studentene svarer at de er tilfreds eller svært tilfreds med studieprogrammet. På en fornøydhetsskala fra 1 til 5 kommer politistudentene best ut med et snitt på 4,7.

Femårig grunnskoleutdanning har lavest gjennomsnittlig tilfredshet med 3,5. Det nasjonale gjennomsnittet ligger på 4,1.

– Norske studenter er gjennomsnittlig alt i alt veldig godt fornøyde. Det er gledelig, men Studiebarometeret avdekker også at det er store forskjeller mellom de ulike studieprogrammene. Jeg oppfordrer institusjonene til å sammenligne studieprogrammer på tvers og snakke sammen om hvilke tiltak som fungerer. På den måten kan man lære av hverandre, få til forbedringer og gi studentene den utdanningen både de og samfunnet forventer, sier NOKUT-direktør Terje Mørland til NTB.

Studiebarometeret 2016

  • Studiebarometeret er en årlig landsomfattende undersøkelse av studentenes opplevelse av studiekvalitet i norsk høyere utdanning. I 2016 var det om lag 29.000 respondenter.
  • 77 prosent svarer at de er tilfreds eller svært tilfreds med studieprogrammet. Det er på samme nivå som i fjor.
  • 85 prosent er fornøyde eller svært fornøyde med studiets relevans for arbeidslivet.
  • Studentene er minst tilfreds med mulighetene deres til å påvirke innhold i studieprogrammet. Kun 45 prosent av studentene er tilfreds eller svært tilfreds med medvirkningen deres i studieprogrammet.
  • Heltidsstudenter bruker i gjennomsnitt 35,5 timer i uken på studier. Studenter på odontologi, arkitektur, politi, medisin og kunst bruker mest tid. I motsatt ende er sosiologi, antropologi, pedagogikk, språk og historisk-filosofiske fag.
  • Studentene bruker i snitt 7,2 timer i uken på betalt arbeid.

Kilde: Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT)

Powered by Labrador CMS