Velferd

KREVENDE: Koronapandemien har gjort studiesituasjonen mer krevende for studenter med synhemming.

Studenter med synshemming gir opp

Studenter med synshemming sliter under koronapandemien. Noen gir opp, forteller Norges Blindeforbunds Ungdom.

Publisert Sist oppdatert

Det er blitt langt mer krevende for svaksynte og blinde studenter å studere etter at pandemien startet, skriver nettavisen Khrono.

— Jeg er redd for at universiteter og høgskoler ekskluderer studenter uten å være klar over at det er det man gjør, fordi man tenker at man har gode nok systemer, sier daglig leder Irene Elise Hamborg i Norges Blindeforbunds Ungdom til Khrono.

Hjemmeundervisning har forsterket digitale barrierer ved IKT-systemer som ikke er universelt utformet, ifølge organisasjonen.

Legger ansvaret på den enkelte

Universitetene og høgskolene er lovpålagt å ha universell utforming.

— Men vi ser at det ikke alltid er tilfelle. Under pandemien har mye av ansvaret blitt lagt over på den enkelte student. Vi ser at mange studenter med synshemming dessverre gir opp. Studenter som i utgangspunktet har både lyst og tid til å studere, men som blir møtt av et altfor vanskelig system, sier Hamborg.

Ikke overraskende

Bekymringsmeldingene fra Norges Blindeforbunds Ungdom overrasker ikke Randi Elisabeth Hagen, som er høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet.

— Dette har også jeg hørt om, og det er noe jeg fryktet da pandemien kom. Det studentene nå melder fra om kan tyde på at kompetansen i å lage universelt utformet undervisningsmateriell ennå ikke er god nok hos undervisere, sier hun til Khrono.

— Det er ikke bare de med synshemming som har slitt dette året. Den digitale undervisningen har også vært vanskelig for studenter med andre funksjonsnedsettelser, som de med hørselshemming. Blant annet har det vært utfordrende å få deres digitale tolketjenester knyttet til forelesninger til å fungere optimalt, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS