spør om arbeidsrett
Studieperm til nøkkelpersonale
En medarbeider med svært viktig nøkkelkompetanse ønsker ett års studiepermisjon. Har hun rett til dette, eller kan jeg som arbeidsgiver nekte henne det?
Spørsmål: Jeg leder en mellomstor bedrift innen IT-løsninger og vi har de siste årene opplevd en positiv utvikling, og økt vår omsetning betraktelig. En av våre avdelingsledere besitter nøkkelkompetanse på en stor del av satsningsfeltet og har opparbeidet seg både portefølje og ansvar for dette. Vedkommende ønsker nå studiepermisjon for å ta et år med spanskundervisning i Argentina. Det skal legges til at hennes ektemann skal arbeide der et år, og de ønsker derfor å ta med hele familien.
Å miste hennes kompetanse for et år vil få store konsekvenser for bedriften. Hun ble gitt denne stillingen fordi hun besitter den kompetanse som er nødvendig for å utvikle produktene. Prosjektet er på langt nær avsluttet, og i tillegg til å fullføre allerede påbegynt produktutvikling er det stort behov for å følge opp allerede leverte produkter. Det er svært få i bransjen som har tilsvarende kunnskap, og det vil bli vanskelig å erstatte hennes posisjon. Uten hennes bidrag må arbeidet innstilles, noe som vil forårsake betydelige tap for bedriften. Har jeg som arbeidsgiver anledning til å nekte studiepermisjon?
Daglig leder, Christina
Svar: Arbeidsmiljøloven kapittel 12 har regler om ulike permisjoner. En arbeidstakers rett til utdannelsespermisjon er regulert i § 12-11. Jeg forutsetter at vedkommende avdelingsleder hos dere har vært i arbeid de siste tre årene og hos dere de siste to. Dette er grunnvilkår for overhodet å kunne kreve permisjon. I utgangspunktet har arbeidstaker da en rett til å få innvilget fri for å gå på skole. Hvis det er snakk om studier utover grunnskole og videregående opplæring, er det likevel krav til at utdanningen er yrkesrelevant.
Loven setter en vid grense for hva som er å anse som yrkesrelatert, når det står; «… alle typer arbeidsmarkedsrelevant etter- og videreutdanning».
Du som arbeidsgiver har likevel mulighet for å avslå permisjonssøknaden. Hvis hennes fravær medfører at dere ikke får en forsvarlig driftsplanlegging og/eller personaldisponering, så kan man nekte permisjon. Det er viktig at du gir den ansatte en skriftlig tilbakemelding, og avslaget må være godt begrunnet. Vis til så mange konkrete forhold som mulig. Dette skal gjøres for å dokumentere at det er foretatt en reell vurdering av bedriftens behov.
SBDL v/Kaja Goplen