Helse

STRESS OG BEKYMRINGER: – Mange unge opplever press og bekymringer i hverdagen, og altfor mange rapporterer om psykiske helseplager, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Styrket innsats for barn og unges psykiske helse

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal bli mer tilgjengelig digitalt, og helsehjelpen til unge med sammensatte behov og til barn i barnevernet skal styrkes, lover regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse vil få 170 millioner kroner neste år, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Mange unge opplever press og bekymringer i hverdagen, og altfor mange rapporterer om psykiske helseplager. Hvis vi klarer å forebygge psykiske helseproblemer hos barn på et tidlig tidspunkt, vil det ha stor betydning for resten av livene deres. Derfor foreslår regjeringen 170 millioner kroner for å styrke innsatsen for barn og unges psykiske helse, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

God tilgjengelighet er viktig for at barn og unge skal oppsøke hjelpetilbud.

Opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse (2019–2024) ble lagt frem i juni 2019. I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen en styrking på 130 millioner kroner til oppfølging av tiltak i planen, hvorav 100 millioner kroner gjennom styrking av kommunenes frie inntekter.

Med omdisponeringer er satsingen på totalt 170 millioner kroner, ifølge regjeringen.

Større digital tilgjengelighet

35 millioner kroner skal gå til å legge til rette for utvikling og drift av digitale tjenester til barn og unge. Midlene skal blant annet gå til digitalisering og større digital tilgjengelighet i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Tiltaket inngår også i Handlingsplan for forebygging av selvmord.

– God tilgjengelighet er viktig for at barn og unge skal oppsøke hjelpetilbud. Barn er til stede på digitale plattformer, da må hjelpetilbudene også være det, på tidspunkt som passer for unge, sier Høie.

Mange barn som får hjelp fra barnevernet har helsemessige utfordringer.

Helsesatsing i barnevernet

Regjeringen foreslår også å bevilge til sammen 30 millioner kroner til helsesatsingen i barnevernet. Midlene er fordelt mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og familiedepartementet.

  • To millioner kroner foreslås til evaluering og utarbeidelse av veiledende materiale fra prosjektet Stillasbyggerne ved Akershus Universitetssykehus. Stillasbyggerne er en barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) spesielt rettet mot å følge opp barn i barnevernet. De foretar utredning og behandling, samtidig som kommunene gis støtte til å følge opp barna.
  • Tre millioner kroner foreslås til implementering av pakkeforløp for kartlegging og behandling av somatisk og psykisk helse og rus hos barn og unge i barnevernet. Pakkeforløpet er utarbeidet av Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms og familiedirektoratet. Målet er at de som har behov for det får nødvendig helsehjelp.
  • 25 millioner kroner foreslås til utredning av barn som er plassert utenfor hjemmet.

– Mange barn som får hjelp fra barnevernet har helsemessige utfordringer. Det er noe vi tar på alvor, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Powered by Labrador CMS