Samfunn
Sunnmørskommunene vil ikke slås sammen med Ålesund
Ifølge en undersøkelse fra Ålesund kommune i mai, kunne de godt tenke seg å danne en storkommune. 13 kommuner sa sin mening torsdag – og de færreste vil slå seg sammen.
Kommunene Ålesund, Giske, Haram, Hareid, Sandøy, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven og Ørskog har i forkant av folkeavstemningene og spørreundersøkelsene inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Den har ikke falt i god jord hos innbyggerne.
Ordførere for og imot
I Giske stemte 78 prosent for egen kommune til tross for at ordfører Harry Valderhaug (KrF) i forkant var veldig positiv til intensjonsavtalen som er blitt inngått.
Han tror den labre stemningen blant velgerne skyldes at politikerne i kommunene ikke har lyktes i å overbevise innbyggerne. I egen kommune møtte under halvparten av de stemmeberettigede opp til valget.
– Avtalen ble for rund og lite konkret, sier ordføreren til Sunnmørsposten.
I Sula var dommen fra innbyggerne klar. Der ville 89 prosent forbli alene.
– Det er bra at folket er på linje med det politiske flertallet i kommunen, sier Sula-ordfører Jim Arve Røssevold til NRK.
Klart nei
Flere andre kommuner viste også tydelig at de ikke har tro på at avtalen er fordelaktig for dem. I følgende kommuner var svaret nei: Stordal med 54 prosent, Herøy med 62 prosent, Hareid med 72 prosent og Ulstein med 63 prosent.
– Nå slipper vi jo å skifte ut HØ på båtene våre, sier Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr (H) til Sunnmørsposten. Han var forberedt på et nei ut ifra inntrykket han har fikk fra folk i forkant av folkeavstemningen.
I Norddal var alternativene å fortsette alene, eller slå seg sammen med Stordal, Ørskog og Skodje. Der stemte 45 prosent for å fortsette alene, mens 36 prosent stemte blankt.
Fler for mindre sammenslåinger
I Skodje stemte 47 prosent for å slå seg sammen med Storfjord kommune. I Haram vil 52 prosent av innbyggerne ha en sammenslåing med Sandøy.
I Ørskog svarte 83 prosent ja til en landkommune sammen med Skodje, Stordal og Norddal.
I Ørsta stemte 62 prosent nei til sammenslåing med Volda, mens i Volda sier nærmere 70 prosent nei til sammenslåing med Ørsta, skriver avisen.
Sykkylven har utført en innbyggerundersøkelse, men vil vente med å legge fram resultatet til Stranda har avholdt innbyggerundersøkelse tidlig i juni.
Fristen for å fatte vedtak om frivillig sammenslåing er 1. juli.