Nyheter

Kari Elisabeth Kaski er SVs finanspolitiske talsperson og den fra partiet som møter regjeringspartiene til budsjettforhandlinger.

SV: Foreslår å øke skatter og avgifter med 15 milliarder

SV foreslår å heve formuesskatten med 13 milliarder kroner mer enn regjeringen. Uklokt, mener Akademikernes Lise Lyngsnes Randeberg.

Publisert Sist oppdatert

Totalt foreslår partiet i sitt alternative statsbudsjett for 2024 å øke skatter og avgifter med 15,2 milliarder kroner mer enn regjeringen.

– De økonomiske ulikhetene i Norge er store og har økt de siste årene og tiårene. Det er særlig de aller rikeste som tjener enda mer og betaler enda mindre skatt enn vi lenge har trodd, skriver partiet i budsjettet.

I sitt forslag går SV inn for å endre inntektsskatten og utbytteskatten. De som tjener mindre enn 850.000 kroner, skal få mindre skatt neste år, mens de som har en inntekt på over 1 million vil få «betydelige» økninger i skatten.

Skattekutt for mange

– Åtte av ti får skattekutt med SVs skatteopplegg, sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski under framleggelsen av budsjettet.

Partiet vil også øke formuesskatten og innføre det de kaller en ekstra høy skatt på formuer over 100 millioner kroner.

De økte skatteinntektene skal blant annet brukes på tiltak for å bøte på dyrtiden. Flere velferdsytelser styrkes i budsjettforslaget.

Blant annet økes minstesatsen for uføretrygdede, minstesatsen for AAP-mottakere, og minstepensjonen.

SV går også inn for økt studiestøtte, økt barnetrygd for barn over 6 år, gratis halvdagsplass på skolefritidsordningen (SFO) for 3. trinn – og mer penger til tannhelse.

– Veldig uklokt

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne er ikke glad for SVs foreslåtte skattegrep.

– Isolert sett er det bra at SV vil halvere den midlertidige, ekstraordinære arbeidsgiveravgiften for inntekter over 850.000 kroner. Det er en avgift vi har vært sterkt imot, og som gjør det dyrere å ansette og beholde høykompetent arbeidskraft, sier Lise Lyngsnes Randeberg som leder Akademikerne.

– Men SV vil at arbeidstakere skal ta regningen i stedet. De foreslår økning i inntektsskatten og boligskatten, understreker hun overfor Dagens Perspektiv.

Lyngsnes Randeberg mener at det er «veldig uklokt i en tid der behovet for høyt utdannet arbeidskraft er større enn noensinne.»

– Det å ta utdanning må bli mer lønnsomt, ikke mindre. Med forslaget sitt svekker SV insentivene for unge til å velge høyere utdanning og påta seg høy studiegjeld.

Med forslaget sitt svekker SV insentivene for unge til å velge høyere utdanning og påta seg høy studiegjeld, mener Akademikernes Lise Lyngsnes Randeberg. Foto: Akademikerne
Powered by Labrador CMS