Samfunn

Kari Elisabeth Kaski (SV).

SV og Sp positive til arbeid for global minstesats for selskapsskatt

Men den foreslåtte satsen på 15 prosent er for lav, mener Kari Elisabeth Kaski i SV og Sigbjørn Gjelsvik i Sp.

Publisert Sist oppdatert

Nylig foreslo USAs president Joe Biden en global minstesats for selskapsskatten på 15 prosent.

Et av målene skal være å stoppe inntektsflytting fra høyskatteland til lavskatteland, en praksis som er utbredt blant mange store globale selskaper.

I juli 2021 hadde 130 land sagt seg villig til å innføre dette, inkludert alle G20-landene og mange av medlemmene i OECD. Disse landene representerer 90 prosent av global produksjon (BNP).

Bakgrunnsarbeidet er utført av OECD og ble i en tid ledet av NAV-direktør Hans Christian Holte som da var Norges skattedirektør. Nå ligger det an til at arbeidet kan sluttføres allerede i oktober i år, og dersom det innføres, er det beregnet at globale selskaper vil måtte betale 150 milliarder dollar mer i skatt per år.

Irland, med en selskapsskatt på 12,5 prosent, har vært imot forslaget. I EU er det bare Bulgaria (10 prosent) og Ungarn (9 prosent) som har lavere skattesats enn irene. Men det finnes en rekke land og territorier som ligger under 15 prosent. I skatteparadiser som Jersey, Guernsey, Bahamas, Bermuda, Caymanøyene, Bahrain og De forente arabiske emirater er skattesatsen null.

– Vi er veldig entusiastiske til arbeidet, og jeg ser på det som et veldig stort skritt fremover i kampen mot skatteparadiser, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Men hun synes den foreslått satsen på 15 prosent er for lav.

– Ja, vi mener selskapsskatten bør ligge på nærmere 30 prosent. Internasjonalt er det nivået vi trenger for å løse globale problemer, sier hun.

Er det et realistisk mål når verden forsøker å enes om en felles minstesats?

– Vi må prøve, og så tar vi selvsagt utgangspunkt i det som er den reelle situasjonen i dag. Hovedpoenget er ikke satsen, men at man forsøker å få på plass et internasjonalt rammeverk for å bekjempe skattekonkurranse mellom landene og skatteparadis. Det er et viktig arbeid som trenger enda mer åpenhet, sier Kaski.

Hun vil at Norge skal være med å ta en lederrolle i det videre arbeidet. En av de store utfordringene blir å få med Irland og Nederland som i dag tiltrekker seg flere internasjonale selskapers hovedkontor med sine lave skattesatser.

– Irland og Nederland er skatteparadiser. Det at enkelte aktører, som disse landene, stritter imot har gjort arbeidet vanskelig i lengre tid nå. Jeg tror kostnaden av å stå utenfor et internasjonalt samarbeid vil bli stadig høyere. Samtidig trenger vi enda større grep videre, sier Kaski.

Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, er også positiv.

− Senterpartiet støtter forslaget om en global minstesats for skatt. Dette er et viktig tiltak for å hindre skattekonkurranse mellom land i et kappløp mot bunnen der land setter ned skatten for å tiltrekke seg bedrifter. Det er imidlertid viktig at satsen blir høy nok, hvis ikke løser den ikke problemet, sier han.

Senterpartiet mener i utgangspunktet at selskapsskatten ikke bør reduseres fra dagens nivå.

– Vi må jevnlig vurdere det samlede skatte- og avgiftsnivået slik at vi både legger til rette for næringsliv og arbeidsplasser, samtidig som vi ivaretar inntektene til fellesskapet for å finansiere velferd og fellesoppgaver. Sp legger opp til at det samlede skatte- og avgiftsnivået bør være om lag som i dag, sier Gjelsvik.

Ifølge Sp er global minstesats ett av flere tiltak som er viktig for å demme opp for inntektsoverføring til lavskatteland, men at det også må komme andre tiltak som forsterker arbeidet mot skatteparadiser og skatteunndragelse.

– Det som er viktig er å sørge for at dette blir et reelt minstenivå, og at det ikke finnes mange unntak og uthuling av den satsen det er blitt enighet om, sier han.

Powered by Labrador CMS