Nyskaping
Svensk begravelsesbyrå vil la etterlatte «snakke med de døde» gjennom kunstig intelligens
Mener gammel science fiction-drøm/mareritt kan hjelpe sørgende.
I science fiction-verdenen har ideen om å holde døde i live ved å laste opp bevisstheten til skyen eller klone mennesker ved hjelp av digitalt materiale etter den døde, eksistert lenge.
Ideen ble blant annet utforsket i den teknologi-dystopiske TV-serien Black Mirror i 2013, der et selskap tilbød etterlatte å gjenskape den døde ved å samle inn all informasjon om personen i sosiale medier og kombinere dette med kunstig intelligens. På den måten skulle utseende og fysiske særpreg, som stemme, gjenskapes – mens samhandlingen med den etterlatte ble stadig mer virkelig etter hvert som «dobbeltgjengeren» ble fortalt hvordan den skulle opptre:
Nå vil et svensk begravelsesbyrå tilby tjenester som bygger på den same ideen. Det forteller avisen Vårt Land.
Teknologien som muliggjør dette finnes allerede, og byrået Fenix arbeider nå med å utvikle en chatte-robot som skal bli nettopp digitale kopier av de døde. Pårørende skal kunne føre samtaler med disse robotene.
– For en mann som har mistet kona si, og kjenner seg ensom, kan det ha en verdi å kunne omgås sin kjære gjennom en samtale-robot, selv om man vet at det ikke er på ordentlig, sier direktør ved Fenix begravningsbyrå i Sverige, Charlotte Runius til avisen.
Mange reagerer med avsky på ideen. Blant dem er teknologiviter og forfatter Eirik Newth, som ifølge Vårt Land mener ideen er «hinsides».
– Å lage et produkt til sårbare personer som skal etterligne en død person, er etisk uforsvarlig, sier han.
Andre er ikke like avvisende. Sosialantropolog og faglig leder Eivind Eggen i Fonus begravelsesbyrå ser «ikke noen problemer med teknologien» hvis det gir «en form for katarsis».
– Men alt kan bli sykelig, advarer han.
Bruk av teknologi knyttet til død og begravelser er i stadig utvikling. Flere jakter på det unike og individuelle, også ved livets slutt. Det har ført til store endringer i måten folk tenker på sin egen begravelse.
Det kan du lese mer om i dokumentaren Den siste egotrippen i Magasinet Plot.