Europa
Svensk jubel over prestisjetung plass i FNs sikkerhetsråd
– Vi kan kalle det en bragd, sier den svenske utenriksministeren Margot Wallström til Expressen. Den svenske FN-delegasjonen var både stolt og overasket, da svenskene sikret seg plass i FNs sikkerhetsråd tirsdag ettermiddag.
Sverige er et av fem nye land som er valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Svenskene konkurrerte med Nederland og forhåndsfavoritten Italia om «Vest-Europa og andre staters» plass i Sikkerhetsrådet. Som et av de ikke-permanente medlemmene i rådet sitter svenskene i to år, fra 2017 og ut 2018.
– Jeg er veldig overrasket over at vi klarte å slå Italia. Det er sensasjonelt, sier Aleksander Gabelic, leder av det svenske FN-forbundet til SVT Nyheter.
Strid om kampanje
Det har vært strid hjemme i Sverige om den svenske «valgkampen» om plassen i Sikkerhetsrådet. Den svenske regjeringen har fått kritikk både for kampanjekostnadene, som er anslått til over 22 millioner svenske kroner, og for slagordet «En uavhengig stemme i verden». Slagordet ble etter hvert trukket tilbake.
Svenskenes konflikt med Saudi-Arabia om menneskerettigheter og likestilling det siste året, samt at Sverige var blant de første som anerkjente Palestina sm egen stat, var ventet å kunne velte det svenske kandidaturet. Med så skjedde ikke. Sannynligvis gjorde Palestina-spørsmålet sitt til at mange land i Afrika og Midtøsten stemte på svenskene.
– Sverige kommer også til å være en tydelig stemme for kvinners rettigheter i verden, sier Moderaternas utarikspolitiske talsperson Karin Enström, til Svenska Dagbladet.
Det er også ventet at svenskene vil ta opp saker om økt åpenhet i intensjonal politikk og færre veto-avstemninger i Sikkerhetsrådet, samt ha et fokus på menneskerettigheter og klimaspørsmål når de inntar sin plass i Sikkerhetsrådet.
Dro fra siste de ukene
I dagene før valget snakket den svenske delegasjonen om tøff konkurranse og stor uvisshet om resultat.
Når resultatet var klart sa den svenske FN-ambassadøren Olof Skoog at han hadde kjente det gikk veien da Sverige satt inn en sluttspurt, som han kaller det, de siste ukene:
– Jeg har kjent siste ukene at det har gått veldig bra for Sverige. Resultatet stemmer ganske så bra med min kalkyle, sier Skoog til Svenska Dagbladet.
Sverige satset bredt i sin kampanje, med spesielt fokus i Sør-Amerika, Afrika og Stillehavsøyene – hvor en stor del av de land som rammes hardest av klimaforandringer ligger. Klimasaken er et av temaene svenskene har lovt å løfte fram som medlem av Sikkerhetsrådet.
– Vi kommer se sørge for att vi jobber med klimaspørsmål og om hvordan det påvirker sikkerheten, sier utariksminister Margot Wallström.
Bolivia, Etiopia og Kasakhstan
Bolivia og Etiopia ble også valgt inn i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Kasakhstan vant over Thailand og blir dermed første sentralasiatiske land i sikkerhetsrådet. På dagen da voteringen sto kritiserte menneskerettighetsorganisasjoner begge de asiatiske kandidatene, skriver NTB.
Sverige lanserte sitt kandidatur for ti år siden, og da Löfven-regjeringen tiltrådte i 2014 intensiverte de kampanjen.
Årets avstemming i FN hadde for første gang en åpen høring der medlemslandene kunne stille spørsmål til kandidatene.
Det er til sammen 15 medlemmer i sikkerhetsrådet. Det er fem faste medlemsland som alle har vetomakt. Det er USA, Russland, Kina, Storbritannia og Kina. De ti andre medlemmene velges for to år av gangen.
Ifølge NTB har de nordiske landene en uformell rotasjonsordning om å søke plass i sikkerhetsrådet, og det landet som innehar en plass pleier å ha jevnlige møter med de øvrige nordiske landene.
Mange avgjørelser i FN skjer i lukkede rom blant sikkerhetsrådets medlemmer. Derfor har det betydning for Norge at et annet nordisk land nå vil være til stede i forhandlingene, skriver NTB.
Det blir fjerde gang Sverige sitter i sikkerhetsrådet. Norge var medlem i 2001-2002 og vil jobbe for en ny periode i 2021-2022.