Velferd

ØKT ISOLASJON: Koronakrisen har ført til økt isolasjon for mange. Det gjelder enda mer for funksjonshemmede enn for andre, viser undersøkelsen Handikapforbundet har gjort blant sine medlemmer.

Svikt i tjenester til funksjonshemmede under koronakrisen

Mange funksjonshemmede har opplevd svikt i velferdstjenester etter koronautbruddet, viser undersøkelse. Én av fire oppgir at de har fått dårligere helse.

Publisert Sist oppdatert

Da Norge stengte ned for å stanse koronasmitte, opplevde mange funksjonshemmede at nødvendige tilbud og tjenester sviktet. Det går fram av en undersøkelse Norges Handikapforbund har gjort blant sine medlemmer.

Handikapforbundet har i undersøkelsen spurt om medlemmene har opplevd at tilbudet har blitt redusert på områdene brukerstyrt personlig assistanse (BPA), hjemmetjenester, hjelpemidler og transport, og i hvilken grad tilbudet til funksjonshemmede barn er rammet.

Mellom 10 og 20 prosent av de nesten 1000 personene som har svart på undersøkelsen, oppgir at de har fått forringet tilbudet sitt. Blant dem som sier at tjenestene det er spurt om er relevante for dem, er tallene betydelig høyere. Blant disse oppgir mellom 30 prosent og halvparten at tilbudet har blitt redusert.

Tilbud er redusert eller stoppet

Dette er blant funnene i undersøkelsen, skriver Handikapnytt:

  • 1 av 3 har mistet eller fått redusert tilbudet om brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
  • Nær halvparten har opplevd at hjemmetjenester ble redusert eller borte med koronarestriksjonene.
  • 1 av 4 har mistet eller fått redusert tilbudet når det gjelder tekniske hjelpemidler.
  • Nær 1 av 5 familier med funksjonshemmede barn har mistet eller fått forverret tilbudet sitt. Blant disse er det flere som forteller om at kuttene i tilbud har fått dramatiske konsekvenser.
  • 1 av 4 oppgir å ha fått redusert eller forverret helse under koronakrisen.

Undersøkelsen viser også at det har vært svikt i informasjonen til funksjonshemmede om konsekvensene koronarestriksjonene ville få for tilbudet og tjenestene de har.

Over 60 prosent svarer at de har fått lite eller ingen informasjon, feil informasjon eller informasjon som var vanskelig å forstå om dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I RISIKOSONEN: – Utgangspunktet vårt er at vi både har en alderssammensetning og en helsesituasjon blant medlemmene som tilsier at vi har flere i risikosonen enn det som er vanlig, sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Handikapforbundet. Foto Øivind Fjeldstad

Mer isolert

Koronakrisen har ført til isolasjon for mange, men Handikapforbundets undersøkelse tyder på at konsekvensene har vært større for funksjonshemmede enn for andre.

44 prosent oppgir at de har blitt mer isolert enn andre det er naturlig å sammenlikne seg med.

I undersøkelsen er det også spurt om koronakrisen har påvirket mulighetene til å jobbe eller å gå på skole. På disse spørsmålene svarer 14 prosent at de har fått redusert eller ingen mulighet til å jobbe, og 7,5 prosent at de har fått redusert eller ingen mulighet til å studere eller gå på skole.

Hardere rammet enn nødvendig

– Undersøkelsen bekrefter og forsterker inntrykket vi hadde om at koronakrisen har rammet funksjonshemmede systematisk, og ofte mer enn det som har vært nødvendig ut fra smittesituasjon og smittevern i Norge, sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund til Handikapnytt.

Undersøkelsen viser dessuten at koronatiltakene har gått spesielt hardt utover funksjonshemmede barn og deres familier.

– Noen må ha tenkt at foreldrene kan overta oppgavene 24/7 i en periode. Denne tanken om at familieomsorgen egentlig er tilstrekkelig, mens samfunnets tjenester er noe som drysses på toppen, skremmer meg, sier Brandvik.

Powered by Labrador CMS