Samfunn
Sykehusene bryter tidsfrister oftere
Ventetiden for behandling ved norske sykehus går ned, men fristen for å starte behandling brytes oftere. I årets fire første måneder var det 7.457 fristbrudd.
Tall fra Helsedirektoratet viser at antall tidsbrudd økte med 780 fra samme periode i fjor, melder P4.
I gjennomsnitt brytes tidsfristen for påbegynt behandling i 2 prosent av alle saker ved sykehusene. De private helseforetakene er verst og bryter 3,8 prosent av tidsfristene. Helse sør-øst er best i klassen med 1,8 prosent.
Ventetiden i første tertial var i snitt 54,3 dager, mot 58,4 dager i samme periode i 2018.
Aps Tuva Moflag sier hennes parti er bekymret for at sykehusene er underfinansiert. Hun frykter situasjonen kan være verre enn statistikken viser og vil se nærmere på tallene.
– Vi er bekymret for at folk kanskje får møte en spesialist til en samtale, men at behandlingen ikke kommer i gang, og at det er en del skjulte tall her, sier Moflag, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Pasienter dukker ikke opp
Siden 2015 har pasienter ved Stavanger universitetssjukehus årlig ikke dukket opp til 23.000 legetimer, skriver Stavanger Aftenblad.
Timene utgjør mellom 3 og 4 prosent av alle timebestillingene ved sykehuset
Direktør for medarbeidere, organisasjon og teknologi i Helse vest, Hilde Christiansen, mener det hyppige frafallet gjør at ventetiden for andre pasienter blir lengre.
– Det er ikke bare den ene pasienten det påvirkes for, det er et enormt hjul som skal gå rundt. Det er ikke bare-bare å få riktig pasient til riktig lege og andre tiltak som er planlagt for den enkelte pasient, sier Christiansen til avisa.
Ifølge direktøren er det yngre pasienter som oftest dropper timene sine.
Helseforetaket har i forbindelse med hyppig legetimeskulking satt i verk flere tiltak. Pasienter får SMS når de har fått time, når timen nærmer seg, og pasientene kan enkelt sjekke når timen er på Helsenorge.no