Samfunn

– Mange føler dyp uro for sykehuset, sier Laila Gustavsen (Ap).

Sykehusopprøret smitter mot øst

Sykehusopprøret på Vestlandet er på vei østover. På Kongsberg mener Arbeiderpartiet at lokalsykehuset er i ferd med å bli plukket fra hverandre.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen er mer kritisk enn det vi hadde trodd. Ledelsen i Vestre Viken kjører ukoordinerte prosesser som innebærer at sykehuset plukkes fra hverandre bit for bit. Kongsberg Arbeiderparti krever at Vestre Vikens sniknedleggelse stoppes, heter det i en enstemmig uttalelse fra kommunepartiet.

Spesielt kritisk er situasjonen for akuttberedskapen innen bløtdelskirurgi, mener Ap-laget.

– Hvis ikke denne funksjonen videreføres, kommer en dominoeffekt, der mange av de andre tilbudene som sykehuset har i dag, rakner. Dette vil vi ikke akseptere eller sitte stille og se på, står det i uttalelsen.

– Må gripe inn

Anført av stortingsrepresentant Laila Gustavsen ber Kongsberg Ap helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om nødvendig gripe inn for å stoppe nedbygging av akuttberedskapen ved sykehuset.

– Hun vet godt hva som skjer på Kongsberg, men det er ikke dermed sagt at hun behøver å gripe inn. Jeg tror ledelsen i Vestre Viken selv innser at prosessen har vært for dårlig, sier Gustavsen til NTB.

Hun understreker at kommunepartiet ikke har noe imot prosessen med funksjonsfordeling mellom sykehusene i Helse Sør-Øst.

– Problemet er at Vestre Viken kjører sitt eget løp, i strid med de politiske signalene fra helseministeren, sier hun.

Spesielt kritisk er Kongsberg Ap til at Vestre Viken angivelig ikke har involvert berørte kommuner og ordførere i tilstrekkelig grad. Rekrutteringen av nødvendig kompetanse har heller ikke vært god nok, hevder Gustavsen.

Kommunikasjonsrådgiver Birgitte Elise Bøen i helseforetaket Vestre Viken sier ordførerne har vært informert om prosessen, og viser til et styreseminar som ble avholdt 27. januar.

– Tilbudet innen bløtdelskirurgi var også tema på et folkemøte på Kongsberg for cirka to uker siden. I tillegg inviterte vi ordførerne i Kongsberg-regionen for å diskutere saken så sent som i forrige uke, sier hun.

Lundteigen

Ap-representant Laila Gustavsen vil ikke sammenligne kampen for sykehuset på Kongsberg med sykehusopprøret på Vestlandet, iallfall ikke foreløpig.

– Der er vi ikke, men mange føler en dyp uro for sykehuset, sier Gustavsen.

Hun avviser at hun gjør felles sak med Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen, som i Aftenposten tirsdag gikk til frontalangrep på statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringens sykehuspolitikk.

– Lundteigen har et ekte engasjement for Kongsberg sykehus, men jeg mener han skyter langt over mål, sier hun.

Ifølge den frittalende Sp-politikeren bedriver Stoltenberg og Ap desinformasjon om hva som skjer med lokalsykehusene, spesielt sykehuset på Kongsberg.

I Stortingets spørretime onsdag ble nyvalgt Sp-nestleder Ola Borten Moe konfrontert med Lundteigens uttalelser.

– Dette har vært en uhyre vanskelig sak for oss, og Lundteigen har framført våre primærstandpunkter. Men regjeringen har en felles politikk, selv om det er ulike oppfatninger om hvordan helsetilbudet skal sikres, sa Borten Moe, som mener Lundteigen må avstå fra slike beskrivelser i framtiden.

– Ingen hemmelig plan

Også helseministeren ble forelagt Lundteigens uttalelser i spørretimen, spesielt påstanden om at det foregår en regjeringsstyrt nedleggelse av lokalsykehus.

Strøm-Erichsen fastholdt at regjeringen lover å beholde alle lokalsykehusene, men at det må bli en deling av arbeidsoppgaver mellom lokalt og sentralt nivå.

Dermed konstaterte KrFs Hans Olav Syversen, uten å bli motsagt, at Lundteigen løy da han antydet at regjeringen nærmest har en hemmelig plan for sykehusnedleggelser. Svar på hva et lokalsykehus faktisk skal inneholde av funksjoner, fikk Syversen ikke.

– Det vi derimot kan si, er at pasienten skal få best mulig hjelp. Og det kan gjerne skje langt unna, ikke på det nærmeste lokalsykehuset, sa helseministeren. (©NTB)

Powered by Labrador CMS