Velferd

LYKKELIGE OG SYKE: – Vi er både det lykkeligste og det sykeste landet i verden. Du må nesten være sjeføkonom i LO for ikke å se at sykefraværet har en sammenheng med svært gode kompensasjonsordninger, sier Olaf Thommessen.

– Sykelønn er den store elefanten i rommet

– Vi er både det lykkeligste og det sykeste landet i verden, sier SMB-direktør Olaf Thommessen. Han mener sykelønnsordningen er den store elefanten i rommet i norsk arbeidsliv.

Publisert Sist oppdatert

Olaf Thommessen kjemper de små og mellomstore bedriftenes sak som administrerende direktør for SMB-Norge. Organisasjonen representerer 5.000 bedrifter med om lag 25.000 ansatte, og Thommessen har klare meninger om hva som er hans kampsaker.

I et stort intervju med Dagens Perspektiv blir han spurt om hva han mener er de viktigste grepene som må tas for å gi små og mellomstore bedrifter bedre rammevilkår. Og da er sykelønna det første han nevner.

– Debatt i lukkede from

Thommessens har erfart at det er særdeles vanskelig å få i gang en debatt om sykelønnsordningen. Han opplever at debatten foregår i lukkede rom og er blokkert for offentligheten.

– Sykelønnsordningen er den store elefanten i rommet i norsk arbeidsliv. Det er påfallende at den debatten ikke tas i demokratiske fora, sier han til Dagens Perspektiv.

Sykelønnsordningen er avpolitisert og avdemokratisert som diskusjonstema.

– Sykelønnsdebatten er fredet som følge av en enighet mellom LO og NHO og den til enhver tid sittende regjering. Det er vanskelig å få gehør om å snakke om endringer. Sykelønnsordningen er avpolitisert og avdemokratisert som diskusjonstema, sier han.

– Og det er pussig. Vi er både det lykkeligste og det sykeste landet i verden. Du må nesten være sjeføkonom i LO for ikke å se at sykefraværet har en sammenheng med svært gode kompensasjonsordninger.

Kamp mot korttidsfravær

Thommessen er kritisk til prioriteringene i arbeidet mot sykefravær. Han opplever at staten er mest opptatt av å redusere langtidsfraværet, som jo er en kostnad for staten. Men korttidsfraværet koster dobbelt så mye som langtidsfraværet, ifølge beregninger SMB Norge har gjort.

Og regningen for korttidsfraværet er det bedriftene som tar.

Byrdefordelingen bør i større grad deles mellom arbeidsgiver, staten og den ansatte.

Innføring av en karensdag er et av forslagene til tiltak for å få ned korttidsfraværet. Men det er ikke eneste alternativ, mener Thommessen

– Karensdag er et enkelt grep som vi har foreslått. Men det kan gjerne være andre løsninger. For eksempel at arbeidsgiver dekker kun 80 prosent av sykepengene i den første delen av fraværsperioden. Byrdefordelingen bør i større grad deles mellom arbeidsgiver, staten og den ansatte, sier han til Dagens Perspektiv.

Les hele intervjuet med Olaf Thommessen på Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS