Uken som gikk

Ble helt feil. Tallene som ble presentert som premiss for Debatten på NRK tirsdag denne uken, var fullstendig feil.

Tallenes uklare tale

Denne uken har tallenes tale vært særdeles uklar. NRK kjørte koronadebatt i én time basert på tall som var fullstendig koko.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har en kollega som er utdannet både samfunnsøkonom og revisor. Hver gang jeg skal skrive et prosenttall, ber jeg ham om å ta en sjekk. Alle journalister som har bomma på amerikanske «billions» og norske milliarder, vet at man bør være ekstra sikker når man slår om seg med egenutregna tall.

Derfor er det oppsiktsvekkende dårlig at NRK Debatten bommet så grovt da programleder Fredrik Solvang konfronterte helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-sjef Camilla Stoltenberg om «nye tall» om andel smittede unge på direktesendt TV tirsdag kveld.

I sendingen ble det knallhardt fastslått at bare 0,05 prosent av de testede mellom 7 og 19 år var positive i et fylke som Oslo. Altså at særdeles få barn og unge faktisk var smittet, noe som jo er det motsatte av hva regjeringen og helsemyndighetene har sagt de siste ukene. Problemet var at NRK hadde bomma legendarisk grovt. Det riktige tallet er at fem prosent av de unge testet positivt. Det er 100 ganger mer enn det NRK påsto! Feilen skjedde ved at andeler ble tolket som prosenter. NRK har beklaget feilen i ettertid.

Men dette er problematisk. Debatten skal være NRKs flaggskip for kritisk samfunnsdebatt.

Disse tallene var hovedpremisset for hele debatten, og Solvang gikk i kjent stil i strupen på de to topp-byråkratene. Stoltenberg ble forvirra, mens Guldvog våget å ta til motmæle. Han tvilte på at tallene stemte.

Talltabben var ikke den eneste drøye overdrivelsen i Debatten denne tirsdagskvelden. Med gale tall som «bevis» for minimal smitte blant unge, så spurte en offensiv Solvang om at man kanskje burde sette et tall for hvor mange selvmordsforsøk blant barn og unge man kunne akseptere før man åpnet opp igjen. Overlege Ruth-Kari Ramleth fra Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, deltok i Debatten for å tale de unges sak. Hennes avdeling har opplevd stor pågang under pandemien, men Ramleth bet heldigvis ikke på dette stygge agnet.

Debatten lages av en stor redaksjon. Her snakker vi kollektiv svikt

Problemet med NRKs debattsending denne tirsdagen var ikke tematikken, den var betimelig nok − det handler om beslutningsgrunnlaget for de mest inngripende handlinger en regjering har gjort mot befolkningen i fredstid. Det er måten man gikk inn i tematikken på, med feil tall og feil premisser, som gjør det hele så alvorlig. At Dagsrevyen samme kveld hadde et større innslag om at tilliten til smittevernstiltakene nå synker i samfunnet, og flere gir blaffen, setter Debatten i et enda grellere lys.

Fredrik Solvang har fått mye pepper etter programmet. Og han kan sikkert framstå som provoserende og arrogant for mange – men denne feilslutningen er ikke Solvangs − den er NRKs. Det jobber rundt 300 journalister i NRKs nyhetsavdeling. Debatten lages av en stor redaksjon. Her snakker vi kollektiv svikt.

Det var flere som snakket over seg med tall denne uka.

Selveste Espen Nakstad – Helsedirektoratets egen koronaguru, surret det til for seg selv med tall denne uken. Han sa til VG at vi måtte se «godt under 200 nye smittede daglig» før vi kunne begynne å tenke på gjenåpning.

Da kunne man faktisk høre et tungt stønn gjennom landet. Torsdag våknet Norge opp til nye 930 smittede. Det virker langt og lenge til Nakstads 200. Sjefen hans, Bjørn Guldvog, måtte selv ut og mildt korrigere sin gullgutt. Både smittetallene, R-tallene, og ikke minst vaksinetallene, samt antall sykehusinnlagte må med i beregningene når gjenåpning vurderes. Derfor vil man ikke gjøre slike tallfestinger opp mot eventuell gjenåpning, sa Guldvog.

Også FHI-leder Camilla Stoltenberg har hatt litt talltrøbbel denne uken. Hun snakket om R-tall – altså hvor mange andre de koronasyke i gjennomsnitt smitter på sin vei. R-tallet må godt under 1 før vi kan snakke gjenåpning, mente Stoltenberg. «Stønn», svarte landet i kor nok en gang. Eller kanskje «jippi»? I går var R-tallet på 0,86.

Nei, det var ikke helt sånn, korrigerte Stoltenberg seg selv, og viste til alle de andre tallene som også må inn i den samme beregningen.

Puh…

Så da kunne vi vel slappe av og se fram mot et tall – en dato – for bedre tider etter at statsminister Erna Solberg hadde lagt fram regjeringens nye strategi for gjenåpning, som også hadde sitt vårslipp denne uken?

Nei, da. «Vi forholder oss til data, ikke datoer», proklamerte statsministeren.

Uansett. Her skal landet åpnes i trinn, ikke rakettfart. Hvert trinn vil vare i rundt tre uker. Når vi starter på første trinn, som handler om å gå tilbake til tiden før 9. mars, da hele landet fikk Oslo-tiltak, er fortsatt usikkert. Kanskje om én uke? Kanskje om tre?

I Norge snakker vi data, ikke dato.

Hold ut. I begynnelsen av juli er det meste gjort. Da vil nok mye av fedre- og mødrelandet være åpnet, antyder både regjeringen og helseforvaltningen. Helt sikkert, kanskje.

Powered by Labrador CMS