Samfunn
Tar 84 000 kroner i måneden for ett flyktningebarn
Flere av de private aktørene som bidrar til å bosette flyktninger i svenske familier, kritiseres nå for å ta seg svært godt betalt.
Store private leverandører av helsetjenester, som også Norge-etablerte Aleris og Attendo, møter i Sverige sterk kritikk for måten de profiterer på flyktningene. Svenska Dagbladet (SvD) har avdekket at Aleris fakturerer kommunene opp til 84 000 kroner i måneder for å la en familie ta seg av et enslig flyktende barn.
Det er rom for at også det private næringsliv kan være med å løse de enorme utfordringene som flyktningestrømmen skaper, men ifølge SvD tar Aleris over halvparten av summen i egen lomme. Spørsmålet er om samfunnet er tjent med en slik hjelpende hånd og hvor grensen går for hvor mye man egentlig kan tjene på en menneskelig tragedie.
Kommunene som avisen har vært i kontakt med, Täby, Sollentuna og Göteborg, innrømmer at det er en viss fare for at man betaler overpris. For eksempel tar mindre konkurrenter i underkant av 40 000 kroner i måneden for den samme tjenesten.
Eksperter avisen har snakket med tror de tidvis høye prisene har sammenheng med anbudsregelverket i Sverige. Kommunene kan ikke forhandle med tilbyderne, kun takke nei eller ja. I kritiske situasjoner er det da mange leverandører som kun leverer inn høyt prisede anbud som kommunen ikke tør si nei takk til.
Liselott Kilaas i Aleris bekrefter at selskapet tar om lag halve summen selv og skriver i en epost til SvD at tilbudet om familiehjem er til for ungdommer som ikke kan bo andre steder alene.
- Dette er ungdommer som har hatt det svært tøft og som har behov for mye støtte fra voksne. De bor hos svært erfarne og utdannende mennesker som tar seg av disse ofte traumatiserte barna, sier hun til avisen.