SMB Norge
Tar dere utfordringen?
På et personlig plan må jeg innrømme at den dramatiske utviklingen vi har sett i Ukraina den siste tiden, har satt våre egne utfordringer litt i perspektiv, skriver Jørund Rytman.
Jørund Rytman er administrerende direktør i SMB Norge.
SYNSPUNKT: På en konferanse i Oslo nylig markerte SMB Norge to-års dagen for nedstengningen av Norge som følge av en global pandemi. To år med usikkerhet, frustrasjon, og ikke minst store økonomiske konsekvenser for deler av næringslivet.
Det er mye vi mener norske myndigheter både kunne og burde gjort bedre for å sikre et levedyktig næringsliv også for fremtiden. Mange har sikkert fått med seg at vi i januar varslet at vi ønsker en juridisk avklaring på lovligheten av regjeringens vedtak om å innføre et nasjonalt skjenkeforbud i desember.
Stor interesse
Advokaten som representerer SMB Norge i denne saken har nå sendt et søksmålsvarsel til regjeringen. Dermed er det første juridiske skrittet tatt i en sak jeg vet mange følger med stor interesse.
Jeg kommer til å jobbe like hardt i fremtiden for å løfte frem de små og mellomstore bedriftenes interesser. Likevel må jeg på et personlig plan innrømme at den dramatiske utviklingen vi har sett i Ukraina den siste tiden har satt våre egne utfordringer litt i perspektiv.
Etter at krigen brøt ut får vi daglige påminnelser om hvor heldige vi er som lever i et land som Norge. Flere millioner ukrainere har de siste ukene blitt drevet på flukt, og den største humanitære krisen i Europa siden Andre verdenskrig er et faktum. I ukene og månedene som kommer vil stadig flere av disse flyktningene ende opp på et mottak i en by nær deg.
Et spesielt forhold
Vi i SMB Norge har hatt et spesielt forhold til Ukraina i flere år. Gjennom et samarbeid med Norsk-Ukrainsk Handelskammer hadde vi i 2019 med oss en gruppe medlemsbedrifter fra Norge til Kyiv for å etablere kontakt og undersøke muligheten for et fremtidig samarbeid.
Da vi skulle oppsummere turen var det tydelig at både menneskene og bedriftene de representerte hadde gjort et svært godt inntrykk på reisedeltakerne. Ikke minst var alle svært imponert over det spirende gründermiljøet vi møtte på gründerhuset iHub, som ligger midt i hjertet av byen. Dette er ett av flere gründerhus i Ukraina som finansieres av den norske stiftelsen Seed Forum, som SMB Norge også har samarbeidet med i lang tid.
I forbindelse med reisen i 2019 opprettet vi i SMB Norges administrasjon også kontakt med vår søsterorganisasjon i landet. Jeg har den siste tiden hatt en dialog med deres representanter, som nå er i en fryktelig vanskelig situasjon.
Det er frustrerende å ikke kunne gjøre nok for dem akkurat nå, men når økonomien i Ukraina en dag skal gjenoppbygges, så vil små og mellomstore bedrifter spille en nøkkelrolle. Da vil SMB Norge bidra med det vi kan for å hjelpe dem og deres interesseorganisasjon på beina igjen.
Høyt på ønskelisten
Men akkurat her og nå så vet vi at mange tusen ukrainere er på vei til Norge for å søke beskyttelse mot krig. Når de først har kommet seg i trygghet så vet også at det er andre behov som melder seg. For svært mange av de som kommer til Norge, vil muligheten til å jobbe mens de er her stå høyt på ønskelisten.
Regjeringen har varslet at disse flyktningene får midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge, noe som betyr at de vil kunne starte i jobb fra det tidspunktet de gis oppholdstillatelse. Akkurat her står vi i SMB Norge i en helt unik posisjon til å hjelpe.
Vi har rundt 5500 medlemsbedrifter spredd over hele landet. Mange av dem er godt etablerte institusjoner i sine respektive lokalsamfunn. Her om dagen sendte jeg en utfordring til hele organisasjonen. Jeg ba våre medlemsbedrifter om å gå en runde internt for å se om de har bruk for ekstra arbeidskraft. Utfordringen var –
klarer vi å tilby 250 ukrainske flyktninger jobb før sommeren?
Ingen slår små og mellomstore bedrifter når det kommer til jobbskaping. Som kjent kommer hele to av tre nye jobber fra nettopp denne sektoren. Derfor sender jeg utfordringen videre til alle SMB’er som enda ikke har rukket å melde seg inn i SMB Norge. Dette er vår mulighet til å utgjøre en liten forskjell i en svært vanskelig situasjon.
Tar dere utfordringen?