Samfunn
Tillitsreform forutsetter offentlig drift
Fagforbundet mener at en tillitsreform forutsetter velferdstjenester drevet av det offentlige.
På egne hjemmesider melder den mektige fagforeningen med mange offentlige ansatte i medlemsrekkene, tilfredshet med at de rødgrønne står sammen om tillitsbasert styring og ledelse av offentlig sektor.
Nå vil de ha en dugnad slik at reformen får et «klokt, ansvarlig og samfunnsnyttig innhold».
Fagforbundet mener utviklingen i Sverige og Danmark lover godt. Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) har vektlagt medarbeidernes fagkompetanse og problematisert detaljstyring og prosesskrav.
«Fredriksen påpeker det paradoksale i at det brukes store ressurser på å utdanne faglig dyktige medarbeidere, samtidig som deres mulighet til å bruke kompetansen sin blir begrenset. Vi deler den danske statsministerens observasjon og kritikk", heter det fra forbundet.
Ifølge Klassekampen etterspør nå Fagforbundets leder Mette Nord en rødgrønn plan.
På spørsmål fra avisen om det blir veldig mektige fagpersoner dersom Fagforbundet får det som det vil, svarer Nord at ja, det gjør det, men oppgavene og rammeverket ligger der, så det er ikke fri flyt.
Videre bekrefter hun at mange tjenester må tas tilbake til offentlig drift.
Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært klar på at han ønsker at Arbeiderpartiet skal jobbe for en tillitsreform, men han har ikke kategorisk utelukket at oppgaver også skal kunne utføres av private.
Det kan gå galt
I sin faste spalte for Morgenbladet skriver Gudmund Hernes om tillitsbasert ledelse som den nye parolen for offentlig sektor.
Kan noe gå galt med TBL, spør han og svarer seg selv: «Jo mer som delegeres til den enkelte ansatte, desto større forskjeller vil det bli i tjenestene som leveres. Noen vil frykte at det gir ulikebehandling og uforutsigbarhet, og at samrodningen og ansvar svekkes».