Samfunn

Ingrid Finboe Svendsen skal lede nytt råd for toppledere i staten.

Toppledere i staten samles i eget råd

– Rådet kan fungere som et middel for å gi oss en sterkere stemme inn i arbeidsgiverpolitikken, sier Arbeidstilsynsdirektør Ingrid Finboe Svendsen.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og moderniseringsdepartementet oppretter et interimsråd av toppledere som skal foreslå hvordan virksomhetene i staten kan samordne seg for å få større innflytelse over den statlige arbeidsgiverpolitikken. Rådet blir bestående av flere toppledere i statlige virksomheter.

Lederen for interimrådet er Ingrid Finboe Svendsen som til daglig er leder i Arbeidstilsynet. Hun peker på at det er flere grunner til at sjefene i staten nå kommer sammen.

– Det begynte med Deloitte-undersøkelse som dokumenterte at statlige ledere ønsker å fremstå med en tydeligere stemme og ta en mer aktiv rolle, sier hun.

Rådets medlemmer kommer fra svært forskjellige virksomheter, men Finboe Svendsen peker på at de har en del utfordringer felles.

– Rådet kan fungere som et middel for å gi oss en sterkere stemme inn i arbeidsgiverpolitikken, og det er bra, sier hun: – I tillegg ønsker vi å utvikle oss til gode, likeverdige partnere for arbeidsorganisasjonene.

Rådet vil ha nok å diskutere på de tre møtene mellom 27. juni og frem til den ferdige rapporten skal overrekkes 1. Oktober. Det ligger an til flere lokale forhandlinger ute i virksomhetene mellom ledere og tillitsvalgte i tiden som kommer, og i tråd med Kommunal- og moderniseringsdepartementets ferske statlige arbeidsgiverstrategi skal mer ansvar flyttes nedover til virksomhetene.

– Vi bør ha mindre politisk styring av arbeidsgiverfunksjonen og mer innflytelse fra arbeidsgiverne i staten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Finboe Svendsen tror det vil bli helt nødvendig.

– Det er viktig at virksomhetene har handlingsrom som setter dem i stand til å utføre de mange omstillingene som kommer nå. Det er ute i virksomhetene at de fleste endringene skal gjennomføres slik at folk får så gode tjenester som mulig, sier hun.

Hva som skjer med rådet etter at rapporten er overlevert er fortsatt noe uklart, men det ligger i kortene at det kan bli en mer varig ordning. For tiden er det "ikke usannsynlig" at det omdannes til et fast råd, hvis lederne selv mener det er nyttig.

– Vi ønsker ikke å opprette enda en byråkratisk instans hvis den ikke har en klar og nyttig funksjon, sier Finboe Svendsen og legger til:

– Men dersom interrimsrådet mener det er nyttig, vil vi foreslå andre måter å samordne seg på, for eksempel via digitale løsninger.

Finboe Svendsen er spent på fortsettelsen.

– Det er travle folk dette her, og det sier en del at alle takket ja til å stille med en gang, så jeg gleder meg veldig til å ta fatt på arbeidet sammen med dem.

Her er medlemmene i interimsrådet:

Medlemmer Virksomhet
Direktør Ingrid Finboe Svendsen (leder) Direktoratet for Arbeidstilsynet
Direktør Atle Hamar Lotteri- og stiftelsestilsynet
Kystdirektør Kirsti Lovise Slotsvik Kystverket
Direktør Marianne Vollan Kriminalomsorgsdirektoratet
Fylkesmann Stein A. Ytterdahl Fylkesmannen i Aust og Vest-Agder
Direktør Ellen Hambro Miljødirektoratet
Direktør Lasse Lønnum Universitetet i Tromsø
Direktør Harald Gjein Mattilsynet
Direktør Mari Trommald Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Vassdragsdirektør Per Sannerud Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen Forsvaret
Direktør Christine Meyer Statistisk sentralbyrå
Direktør Jon Lomøy NORAD
Departementsråd Bjørn Inge Larsen Helse- og omsorgsdepartementet
Powered by Labrador CMS