Samfunn
Travle dager venter Bjurstrøm
Krevende saker står i kø når arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) tirsdag vender tilbake til jobb etter å ha vært sykmeldt i to måneder.
Øverst på dagsordenen står pensjonsreformen som innføres 1. januar, og forhandlingene om ny alderspensjon til de uføre.
Regjeringen skulle alt før jul ha lagt fram for Stortinget et lovforslag om ny uførepensjon og alderspensjon til personer som har vært uføre, men arbeidet er forsinket.
Bjurstrøm må også lese seg opp på problemene i Nav. På Sørlandet har to lokale Nav-sjefer nylig sagt opp stillingene i protest mot stramme rammer fra staten, og etatens velkjente IKT-trøbbel er ennå ikke løst. I tillegg jobbes det med egne stortingsmeldinger om fattigdom og arbeidsmiljø, viktige saker som også faller inn under Arbeidsdepartementets ansvarsområde.
Full fart
Mens Bjurstrøms arbeidsdager blir av det mer hektiske slaget, kan fornyingsminister Rigmor Aasrud se fram til et litt roligere tempo. Nå slipper hun ansvaret for de mange kontroversielle sakene som hun overtok i Bjurstrøms sykdomsperiode, og kan i stedet vie seg fullt og helt til arbeidet i eget departement.
Det blir ingen myk start for arbeidsministeren når hun tar fatt på arbeidet førstkommende tirsdag. Den dagen innledes NHOs årskonferanse i Operaen, og temaet er utfordringene ved eldrebølgen og det arbeidsgiverorganisasjonen kaller migrasjonsbølgen og trygdebølgen.
Bjurstrøm utfordres spesielt under programpunktet «marsjen ut av arbeidslivet», og møter blant andre Frp-leder Siv Jensen.
– Uverdig
Svimmelhet forårsaket av en gammel nakkeskade var årsaken til at Bjurstrøm ble sykmeldt 5. november.
Helsetilstanden hennes ble i desember tema for politisk debatt etter at Frps Robert Eriksson gikk ut og forlangte en ny arbeidsminister dersom Bjurstrøms sykmelding ble ytterligere forlenget.
– Saksområdet forvalter tross alt en tredel av statsbudsjettet. Da er det viktig at en permanent statsråd er på plass, sa Eriksson, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité, til NRK.
KrFs Kjell Ingolf Ropstad tok avstand fra utspillet og kalte det uverdig.
– Politikere er selvfølgelig helt vanlige folk, og det må være lov å være syk, ta permisjon og være hjemme med barn, skrev Ropstad på bloggen sin. (©NTB)