nyheter

Tror finanskrisen er lagt bak oss

NHO-bedriftene venter en bedre markedssituasjon neste år, men investeringene tørker inn og arbeidsledigheten vil øke.

Publisert Sist oppdatert

En av tre NHO-bedrifter oppfatter markedssituasjonen som god og at den vil bedre seg i 2011. Spesielt forventer bedrifter i tjenesteytende næringer og i bygg- og anleggsbransjen bedre tider. Bygg- og anlegg var blant bransjene som ble hardeste rammet da finanskrisen skyllet over landet høsten 2008, men etter tre år med aktivitetsnedgang peker pilene oppover igjen.

Blant annet vil boligbyggingen ta seg opp igjen med 25.000 nye boliger neste år, tror NHO-bedriftene. Men det er først i 2012 at bygg- og anlegg vil være tilbake på samme aktivitetsnivået som før finanskrisen.

Industri- og reiselivsnæringene er av de bransjene som vil oppleve den tøffeste konkurransesituasjonen neste år.

– Det er her den svake internasjonale konjunkturen treffer norsk økonomi, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO.

Oljevekst

I næringslivets økonomibarometer, der 1870 NHO-bedrifter har svart på hvordan de anser utsiktene for 2011, kommer det fram at den gjennomsnittlige aktiviteten i norsk fastlandsøkonomi nå snart er på samme nivå som før finanskrisen.

– Lille julaften er vi tilbake på samme nivå som da finanskrisen inntraff for to år siden, sier Steig.

Han mener at den økonomiske oppgangen drives av to faktorer: økt privat konsum og investeringene i oljesektoren. Neste år tror NHO på en samlet vekst i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge på 2,75 prosent.

Investeringsfall

Men bortsett fra i oljesektoren råder det en investeringsvegring i NHO-bedriftene. I årets tre første kvartaler har bruttoinvesteringene i Fastlands-Norge falt med 7 prosent, og det er få tegn til bedring.

– Den lave investeringsiveren står i noe kontrast til de økte forventningene til marked og sysselsetting, men kan antakelig forklares ved at det fortsatt er mye ledig kapasitet i næringslivet etter to år med lavkonjunktur. Det lave rentenivået som husholdningene i Norge nyter godt av kommer dessuten i mindre grad gjennom til norske bedrifter, sier Steig.

Økt ledighet

Selv om det blir økt aktivitet tror NHO at arbeidsledigheten likevel vil øke neste år, til en gjennomsnittlig ledighet på 3,5 prosent. Dagens moderate ledighet skyldes at mange uten jobb har tatt utdanning eller valgt andre aktiviteter uten å melde seg arbeidsledige, mener NHO.

– Det er grunn til å tro at det vil være flere som ønsker arbeid enn det ledigheten skulle tilsi, sier seniorøkonom Dag Aarnes i NHO. (©NTB)

Powered by Labrador CMS