Samfunn

Trump trappper opp handelskrigen.

Trumps handelskrig går i pluss - på kort sikt

Publisert Sist oppdatert

Donald Trumps handelskrig med Kina trappes opp. I den siste runden med tiltak foreslås en tariff på 10 prosent på kinesiske importvarer for 200 milliarder.

Nylig har Trump også truet med en ytterligere heving av prosentsatsen på allerede innførte tariffer på kinesiske varer fra 10 prosent til 25 prosent og at enda flere importvarer skal tas med på listen.

Den amerikanske tenketanken Tax Foundation ble i sin tid opprettet av næringslivet og jobber for det de omtaler som smartere skattepolitikk.

I realiteten har foreningen siden starten i 1937 som regel vært kritisk til heving av skattene og positiv til å senke dem. I tenketankens styre sitter det eksperter fra bedrifter som kan tenkes å tape på handelskrigen, blant annet Microsoft og PepsiCo, likevel brukes foreningens eksperter på begge sider av det politiske spekteret i USA.

Under Trumps presidenttid som har vært preget av senking av skattene, har foreningens oppmerksomhet vært rettet mot å holde oversikten med faktisk innførte tariffer og trusler om tariffer.

Ved hjelp av en egen modell for skatt og vekst gir ekspertene også innblikk i hva alle tiltakene er ventet å føre til rent økonomisk.

Tap av 460.000 jobber

Ifølge modellen vil planene som så langt er innført, føre til 30 milliarder dollar lavere verdiskaping (BNP) på sikt eller 0,12 prosent. Amerikanske lønninger vil bli redusert med 0,08 prosent. Og 94.000 årsverk forsvinner.

Allerede er det eksempler på at lagrene flyter over av overskuddsvarer, blant annet kjøtt og meieriprodukter. Og prisen på soyabønner har stupt.

Dersom Trump også gjør alvor av de andre truslene han har kommet med, øker BNP-fallet med 0,38 prosent eller 94 milliarder dollar. Da faller lønningene med 0,24 prosent og nesten 300.000 amerikanske jobber blir borte.

Dersom også andre lands trusler om å innføre straffetiltak blir innført, blir tallene enda dystrere. Alt i alt er det da snakk om et BNP-fall på 0,59 prosent eller 148 milliarder dollar, reduserte lønninger med 0,38 prosent og 460.000 færre jobber.

Økonom i DNB Markets, Knut Magnussen, har også gjort noen regneøvelser. Han har sett på hva som skjer dersom USA innfører 25 prosent tariff på alle kinesiske varer og at kineserne svarer med samme mynt. Svaret han får er at amerikansk BNP-vekst reduseres med 1 prosent per år, mens fallet i Kina blir på 1,5 prosent.

Går i pluss

Men det stopper ikke der. For tariffer fører også til skatteinntekter. For eksempel estimerer Tax Foundation at tariffen på vaskemaskiner alene vil skaffe myndighetene inntekter på 150 millioner dollar per år.

Totalt er det ventet at de innførte tariffene vil ta inn 42 milliarder dollar. Det er altså mer enn kostnaden i form av tapt BNP på 30 milliarder- så lenge en ser bort fra tapene av arbeidsplasser .

Også dersom man ser på totalen av trusler og mottiltak går tariffene i pluss på et vis. Modellen forventet at Trump vil ta inn 171 milliarder dollar i proveny, mens det langsiktige BNP-fallet blir på 148 milliarder dollar totalt.

Det komparative fortrinn

Det har ikke vært enkelt for Trump å finne handelseksperter som går god for politikken.

Enkle, men for mange svært overbevisende konsepter som «det komparative fortrinn» peker på at handel gjør kaken større. Dette gjelder selv om en part produserer alt mer effektivt enn en annen part i handelen.

Akkurat det rasjonalet for frihandel er blitt angrepet i mange år for å være urettferdig og ikke ta høyde for at kaken også skal fordeles, uten at det har ført til en kursendring. Så lenge handelen med Kina ga lavere priser på varer som alle ville ha og et større utvalg, veide fordelene opp for de negative sidene, var tanken.

Satt på spissen var de mest åpenbare negative sidene at landene som handlet med Kina byttet bort arbeiderklassens jobber mot billigere dingser.

Det har kanskje gått i pluss for vesten totalt sett, men det har også skapt grobunn for politisk motstand mot handel på både høyre og venstresiden.

Den mektigste mannen i Washington

Mens ekspertene sier at Trump kun kan vinne kortsiktige serie med proteksjonismen, er det nesten bare mannen som er ansvarlig for handelspolitikken i det hvite hus, Peter Navarro, som fortsatt tror strategien vil tvinge USAs handelspartnere i kne også på lang sikt.

Ifølge magasinet Time som har sett på bakgrunnen til Navarro, har mannen tidligere forsøkt seg som demokratisk politiker og var både motstander av proteksjonisme og lavere skatter for de rikeste. I 1996 stilte til og med Bill og Hillary Clinton samt Al Gore opp for ham under den demokratenes årlige kongress. Men etter en rekke valgnederlag forsøkte han heller å gjøre en karriere av å skrive bøker om hvordan Kina forsøker å ta over verden med urettferdig handel. En av bøkene, Death by China, ble visstnok lest og anbefalt av Donald Trump.

Foto Peter Navarro (t.h.) har økt sin innflyelse i Det hvite hus. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB Scanpix

Mens tilhengere av frihandel gradvis har forlatt det hvite hus, har Navarros makt økt.

Fortsatt er det flere som tror at Trump har en plan med handelskrigen, nemlig å tvinge Kina til forhandlingsbordet slik at han kan få en avtale med Kina som er bedre - og kanskje til og med friere - enn dagens regime.

Men dette er ikke Navarros holdning. Ifølge Time har han tatt til orde for et permanent regime med tariffer. Og så langt har politikken beveget seg i den retningen.

NHO bekymret

Tore Myhre i NHO er bekymret for utviklingen. Til NTB uttalte han nylig at norske bedrifter fort vil bli rammet, sammen med resten av verdensøkonomien, hvis handelskrigen utvikler seg.

Seniorforsker ved NUPI, Arne Melchior mener det er uklart hva Trump ønsker.

– Dette er ytterligere et skritt som rammer globale verdikjeder. Det betyr at norske skip som frakter varer fra Kina, får mindre frakt. Den store saken i høst vil være biler, som er en viktig sektor i verdensøkonomien. Hvis de gjør alvor av trusselen om toll på biler, fyrer de av en kraftig, ny rakett, sier han til NTB.

Melchior understreker at USAs bekymring for patentrettigheter er legitim.

– Men selv om du justerer det, vil USA ha et stort handelsunderskudd med Kina, sier han.

Powered by Labrador CMS