Annonse
Samfunnsansvar
TV-tittingen på vei ned, men ingen spiller mer data i Europa enn norske gutter på 15
Annonse
Onsdag neste uke åpnes dørene til dataspillernes store samling The Gathering på Vikingskipet i Hamar. Det ligger an til å bli et av de største arrangementene til nå. I fjor samlet The Gathering 5.300 ungdommer i fem døgn til det som var arrangementets 20-års jubileum.
I år blir The Gathering til med hjelp fra 400 frivillige, og det er ventet rundt 5.500 dataspillentusiaster - de aller fleste av dem i tenårene.
Fredag viste at en Frichs-rapport, ifølge Dagens Næringsliv, at TV-bruk er skadelig for gutters kognitive utvikling. Men TV-titting blant unge er på vei ned. Men tiden foran TVen er byttet ut med tid med en smarttelefon, et nettbrett eller en PC. For det er dataspill som gjelder. Og der er norske gutter helt på toppen i Europa.
WHO-rapporten om oppvekst i Europa viser at 2 av 3 norske gutter på 15 år bruker mer enn 2 timer på dataspill på hverdager. Det er mer enn alle andre land i Europa og over dobbelt så høy andel som blant jentene. Dataspilling blant gutter ligger høyt også i Danmark og Sverige. Men i land som Irland og Sveits, er det kun 1 av 3 som bruker like mye av fritiden sin på denne aktiviteten.
Mens forskningen på TV-titting ofte peker på negative konsekvenser, er forskningen på dataspill ikke like klar. Blant annet har man dokumentert at dataspill bare skader helt spesielle grupper barn og unge. Men at tid med dataspill ofte går på bekostning av andre ting som å lese bøker og kanskje til og med lekser, er noe ingen foreldre med dataspillende barn tviler på.
Frisch-forskeren bak TV-studien, Simen Markussen, forklarer at de ikke har sett spesifikt på dataspilling og IQ siden de ikke har tall på dette, men tror det går et skille mellom det å aktivt gjøre noe (som i et spill) og det å kun ta inn et TV-program passivt.
Avhengighet skadelig
Postdoktor ved institutt for samfunnspsykologi ved UiB, Rune Mentzoni, forsker blant annet på bruken av dataspill. Han er kritisk til tidligere rapporter som har pekt ut såkalte storspillere, dataspillere som legger igjen mer enn fire timer med spillene hver dag, som en problemgruppe. NOVA-rapporten Pengespill og Dataspill fra 2013 viser til at denne gruppen spillere også viser tegn til å få dårligere skoleprestasjoner.
– Problemet er at man ofte bare spør hvor mye de spiller. Da sauser man sammen flere grupper uten å vite særlig mye om selve spillingen, sier han.
Ved UiB har de gjort egne undersøkelser på de såkalte storspillerne.
– Da ser man at det finnes folk også blant storspillerne som ikke har fått disse negative sidene av spillingen. Problemene ser derimot ut til å være sentrert rundt spillere med klare avhengihetsforhold til spillene. Dette er folk som opplever at spillene begynner å ta over livet, sier Mentzoni.
Han mener det kan bli feil å rette søkelyset mot mengden dataspilling som et problem.
– Det kommer an på hvilke andre mål og ansvarsområder man har i livet sitt. For noen passer det og det fungerer faktisk greit for dem å dedikere store deler av livet sitt til dataspilling, sier han og viser til de voksende gruppen unge, norske profesjonelle dataspillere.