Samfunn

Tysk bankgigant frykter katastrofe

Det kan ende i «katastrofe» om Storbritannia ikke makter å stable en bedre Brexit-strategi på bena, mener den tyske storbanken Commerzbank.

Publisert Sist oppdatert

Søndag sendte Storbritannias statsminister Theresa May pundet til sitt laveste nivå på to måneder mot amerikanske dollar, etter nye hint om at hennes regjering vil prioritere å stramme inn grensekontrollen fremfor å beholde tilgangen til EUs indre marked i Brexit-forhandlingene. I løpet av mandag formiddag har pundet fortsatt å bevege seg nedover mot dollaren, og snuser på det rekordlave nivået som ble nådd på ved folkeavstamningen 23. juni 2016.

Strategien - eller snarere mangelen på en - har fått flengende kritikk. May står imidlertid fast på at de «ikke er forvirret».

Men alarmklokkene ljomer flere steder. The Financial Times har fått tilgang til et forskningsnotat utarbeidet for den tyske bankgiganten Commerzbank. Der skrives det at Storbritannias utmeldelse fra EU vil ende med «katastrofe» dersom en klarere strategi ikke er klar om kort tid.

«Frem til regjeringen endelig presenterer en konkret og overbevisende strategi vil markedsaktører i økende grad frykte katastrofe,» skriver bankens strateg Esther Reichelt i notatet, gjengitt av The Guardian.

Reichelt legger spesielt stor vekt på den britiske statsministerens utsagn om at kontroll ved egne grenser er en «rød linje» hun ikke vil krysse.

«Det betyr at landet sannsynligvis mister tilgangen til det indre markedet som følge av Brexit,» heter det i notatet.

"market participants will increasingly fear a disaster"#sterlinghttps://t.co/771aVaB392 pic.twitter.com/12e8V6Zzee

Trump

Commerzbank-strategen nevner også nye muligheter Storbritannia har som følge av presidentbytte i USA. Hun mener imidlertid at nærmere samarbeid de to landene imellom ikke er nok til å demme opp for tapet EU-samarbeidet medfører.

«Selv om den påtroppende presidenten i USA allerede har signalisert en interesse for tettere bånd med deres tidligere koloniherre, som nok kan dempe den økonomiske påvirkningen av Storbritannias avgjørelse, gjelder Larry Summers' (professor i sosialøkonomi ved Harvards Kennedy School of Government, journ.anm.) bemerkninger i et intervju om USA også for Storbritannia: hvis vår strategi er å kun handle med folk som snakker engelsk, kommer til til å bli en dårlig strategi.»

Powered by Labrador CMS