Samfunn

Tyske byer skal øke tysk import. Her: Kölnerdomen.

Tyskland skal øke importen

Tyskland økte i går støtten til egne byer til 15 milliarder euro. Midlene skal blant annet brukes til å øke importen fra andre europeiske land.

Publisert Sist oppdatert

Siden finanskrisen har Tyskland og andre nord-europeiske land måtte tåle kritikk for å drive en for eksportdrevet politikk. Ved å bygge opp eksportindustrien med særordninger, forsvare lavrentepolitikk og dertilhørende valutakrig som gjør eksportvarer billigere i utlandet, har nord-europeerne kommet seg relativt greit ut av krisetidene. I tillegg har flere av landene ført en nøysom økonomisk politikk som for eksempel ved å sette handelsoverskuddet inn i egne fond som investerer i aksjer. Det har ikke bidratt til å øke etterspørselen etter varer fra andre land.

Problemet med eksportdrevet vekst er at ikke alle land kan gjøre det samtidig. Noen må jo imortere varene også. Derfor har det kommet stadige krav, spesielt fra de sørlige eurolandene, om Tyskland, men også de skandinaviske landene, må øke importen sin gjennom økt innenlands etterspørsel.

I høst vedtok derfor kansler Angela Merkel en økonomisk hjelpepakke til tyske kommuner på 10 milliarder euro, eller om lag 86 milliarder kroner. Tanken var at byene vil bruke midlene på nye investeringer, og at deler av disse importeres.

I går ble det foreslått at pakken økes med 50 prosent til 15 milliarder euro. Med det viser Merkel at hun er klar for å bekjempe krisen i Europa med flere våpen enn innsparinger.

I Norge og resten av de nordiske landene konkurreres det i dag om å senke renten mest mulig for å styrke egen eksportindustri. Med unntak av oljebransjen går det også svært bra med industrien i Norge nå.

Powered by Labrador CMS