Samfunn

Miljødirektoratet vil at Økokrim skal etterforske ulovlig felt ulv.

Uheldig å overføre ansvaret for miljøkrim til distriktene

Publisert Sist oppdatert

Det regjeringsoppnevnte Særorganutvalget foreslår å overføre ansvaret for etterforskning av alvorlig miljøkriminalitet fra Økokrim til Trøndelag politidistrikt.

Miljødirektoratet mener det er uheldig.

– Vi anbefaler et sterkt fagmiljø på miljøkrim på sentralt, nasjonalt nivå, i tillegg til miljøenheter i politidistriktene, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

Det går frem av en nettsak på direktoratets hjemmesider og i høringssvaret som ble levert sist uke.

– Oppfølging av miljøkriminalitet krever spisskompetanse som ikke finnes i ett politidistrikt, og som tar mange år å bygge opp. Det er derfor nødvendig med et sterkt fagmiljø sentralt hos politi- og påtalemyndigheten på miljøkriminalitetsområdet, sier Bjørnstad.

Miljødirektoratet mener forslaget er en klar nedprioritering av dette arbeidet. I innlegget viser de til at den høyt spesialiserte miljøkrim-kompetansen i Økokrim er bygd opp gjennom over 20 år.

Det er uklart hvilke nasjonale oppgaver og hvilket nasjonalt ansvar Trøndelag politidistrikt skal ha.

– Vår bekymring er at distriktets oppgaver knyttet til andre alvorlige kriminalitetsområder gis prioritering foran oppfølgingen av miljøkrimsaker nasjonalt, som er forståelig. Men det vil gå utover muligheten til å bygges opp til en nasjonal sterk enhet på miljøkrimområdet og til å yte bistand til øvrige politidistrikter, sier Bjørnstad.

WWF er bekymret for naturmangfoldet

Naturfondet mener det er svært viktig for fortsatt beskyttelse og opprettholdelse av det norske naturmangfoldet at Økokrim og Kripos ikke slås sammen, og at ansvaret for å avdekke og etterforske faunakriminalitet ikke flyttes fra dagens Miljøavdeling til Trøndelag politidistrikt.

I Venstres alternative budsjett for 2018 ble det foreslått satt av 10 millioner øremerkede kroner til Økokrims dyre- og miljøarbeid. Men i den endelige avtalen med regjeringen er ikke Økokrim-midlene inkludert.

Det er likevel satt av 6 millioner kroner til videre satsing på pilotprosjektet fra 2017 om et eget dyrepoliti.

Powered by Labrador CMS