Helse

LANG VENTETID: Ventetiden på å få psykiske helsehjelp varierer mye i ulike deler av landet.

Uholdbar ventetid på psykisk helsehjelp til barn og unge

Hvert år mottar 56 000 barn og unge helsehjelp i psykisk helsevern. Men hva slags hjelp de får, avhenger av hvor de bor, viser en ny rapport fra Barneombudet.

Publisert Sist oppdatert

Psykiske plager og lidelser hos barn og unge er en av de største helseutfordringene vi har i Norge i dag, fastslår Barneombudet.

I rapporten «Jeg skulle hatt BUP i koffert» har ombudet undersøkt om barn og unge får god og tilpasset hjelp fra spesialisthelsetjenesten, hva barn og unge selv sier og hva foreldre, ledere og behandlere i barne- og ungdomspsykiatrien ser på som hovedutfordringer i dagens psykiske helsevern for barn og unge.

Stor variasjon i ventetid

Rapporten viser at tilbudet om psykisk helsehjelp er ikke er likt i hele landet.

Det varierer sterkt hvor godt Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) undersøker barnets behov, forteller NRK i en omtale av rapporten.

Ventetiden fra henvisning til helsehjelpen har startet i BUP varierer fra i gjennomsnitt 33 dager i Helse Vest, til 52 dager i Helse Midt-Norge.

– Dette er barn som er i en veldig vanskelig livssituasjon som ofte ikke klarer å gå på skolen, eller ikke fungerer i hverdagen. At man da må vente i over 50 dager på å få hjelp er helt uholdbart, sier barneombud Inga Bejer Engh til NRK.

– Mange unge melder til oss at ventetiden er noe av det verste, og at de opplever at de blir verre mens de venter, sier hun.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet (H) er enig i at tilbudet til barn og unge ikke er godt nok.

– Dagens psykiske helsevern er ikke rigget godt nok for å oppfylle barns rett til helsehjelp. Det er fortsatt et behov for å styrke dette området. Vi vil jobbe videre med tiltakene vi allerede er i gang med, sier hun til NRK.

Powered by Labrador CMS