ukens utgave

Ukeavisen Ledelse nr. 41, 2012

Kjøp PDF av ukens utgave av Ukeavisen Ledelse og les blant annet om hvilke ledertyper de to amerikanske presidentkandidatene er.

Publisert Sist oppdatert

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Trapper opp dårlige prosjekter

Ledere har en tendens til å ville videreføre og trappe opp dårlige prosjekter. – Det fremstår som et prestisjetap hvis man ombestemmer seg, sier NHH-professor Marcus Selart. Gründer og investor Hilde Midthjell tror det ligger i menneskets natur å ikke ville gi opp noe man har investert mye tid, energi og penger i.

Lederspeilet:

Ydmyk, men tydelig

Mens de andre nyuteksaminerte dro til kjente steder i Europa og USA, dro svenske Lovisa Hegborn til Thaliand og Dubai. Det var tøft, men hun lærte det som skulle til for å bli hotelldirektør i Oslo i en alder av 29 år.

Spør om arbeidsrett:

Rett til sykepenger i forbindelse med arbeidskonflikt?

Spørsmål: Vi har en arbeidstaker som vi nylig kalte inn til medarbeidersamtale som følge av han i lengre tid ikke har levert resultater som forventet. Det hører med til historien at arbeidstakeren også har vært i opposisjon til sin nærmeste overordnede i en stund. Under medarbeidersamtalen ble arbeidstakeren svært oppfarende og skjelte ut sin leder. Ved møtets slutt ba arbeidstakeren om fri resten av dagen, noe han også fikk. Dagen etter leverte arbeidstakeren egenmelding og denne har blitt fulgt opp med sykmelding fra lege.
Vi har ingen avtale om lønn under sykdom, men har normalt plikt til å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Spørsmålet mitt er imidlertid om vi i dette tilfellet må betale sykepenger, idet vi mistenker sterkt at arbeidstakeren ikke er syk. Arbeidstakeren viste verken før eller under medarbeidersamtalen noe tegn til sykdom.

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Vinn-vinn i forhandlinger

Tenker du utenfor boksen i forhandlinger? Du kan faktisk oppnå mye ved å gjøre det, enten det er på jobb eller privat.

Lederverktøyet:

Bli bedre enn konkurrenten

Å optimalisere bedriftens søkbarhet på nettet er en evig kamp om oppmerksomhet. Hemmeligheten ligger i kontinuerlig arbeid med forbedring av hjemmesiden din.

Lederfokus:

Den nye «partnerskapsloven»

Tradisjonelt har bedrifter og frivillige organisasjoner vært bitre fiender. Men hva skjer når næringslivet og sivilsamfunnet finner ut at motsetninger tiltrekker hverandre og at det kan danne grunnlaget for et spennende parforhold?

Nyskaping & næringsliv

Merkevarebygging under Lofotveggen

Det startet som en idé om unike smaker fra Lofoten. Lam fra Lofoten har blitt et populært produkt i et voksende nisjemarked. Tidligere i høst ble Lofotlam endelig en geografisk beskyttet betegnelse. Det er et langsiktig arbeid med merkevarebygging som ligger bak suksessen.

Spør om forretningsjuss:

Er offentliggjøringen av skattelistene et lovbrudd?

Skattelister til glede og besvær.

Av advokat Arve Føyen i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

Er det mulig å ta arbeidslivsområdet ut av EØS-avtalen?

Debatten om å ta arbeidslivsområdet ut av EØS-avtalen er langt fra virkeligheten.

Av Niels B. Bekkhus, direktør for NHOs Brussel-kontor.

Samfunn, etikk & kultur

To forskjellige ledertyper

– President Barack Obama er en klassisk karismatisk leder, sier psykolog Steinar Bjartveit. Utfordreren er den resultatorienterte forretningsmannen Mitt Romney.

Spillerom:

Å gjøre en forskjell

Sjokoladekongen og Freiagrunnleggeren Johan Throne Holst, Hydrokongen Sam Eyde, gåten og aksjespekulanten Rolf Stenersen, fabrikkeier og riksantikvar Harry Fett. Norge har hatt flere av dem, men kommer de tilbake og har vi bruk for dem?, spør Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Et sted å bli glad i

Tre menn ønsket å gi noe tilbake til bydelen de var så glade i. På St.Hanshaugen i Oslo er det straks duket for åpning av et nytt bydelsspisested.

Powered by Labrador CMS