Ukeblikk

UKEBLIKK: Lystig Listhaug og Bowie-bombardement
Denne uken startet med en kjempeglad Sylvi Listhaug og fortsatte med det triste budskapet om at David Bowie var død. Men heldigvis kunne Barack Obama konstatere at USA er best i verden. Punktum.
Sist helg datt følgende invitasjon fra selveste regjeringen inn innboksen til redaksjonen:
«Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøker Politiets utlendingsenhet (PU) i forbindelse med fremleggelse av uttransporteringstallene for 2015».
Smak på den: «Fremleggelse av uttransporteringstallene». Høres ut som viktigere enn statsbudsjettet og hyggeligere enn resultatet til Oljefondet før 2015.
Statsråden drar «på besøk» til Politiets utlendingsenhet. Sånn som Kunnskapsministeren pleier å gjøre til en eller annen barneskole hver første skoledag.
Det presenteres altså som en «glad-sak» at politiet setter ny rekord i antall mennesker de klarer å hive ut av landet.
En kjempestolt Sylvi Listhaug skrøt uhemmet av utlendings-politiet, og sa at de hadde vært veldig flinke.
– Det at de greide måltallet, står det stor respekt av. Det er en god signaleffekt at man får ut dem som har begått kriminalitet og personer uten grunnlag for beskyttelse, sa Listhaug på pressekonferansen.
Etter pressekonferansen holdt hun en tale til PUs ansatte, der hun atter en gang takket dem for innsatsen. Regjeringen hadde som mål at PU skulle klare å kaste ut 7800. Heldigvis for landet klarte politifolkene målet med god margin.
At innsatsen førte til store køer og digre propper i systemet for registrering av det rekordhøye antallet asylanter som kom til Norge i fjor, gjorde ingenting.
Det er utkastere Listhaug vil ha, ikke innpiskere.
RIP David Bowie
Søndag 10. januar døde pop- og rockikonet David Bowie. 69 år gammel. Bowie hadde fans over hele verden og blant alle typer mennesker. Det har vi fått merke denne uken.
«Økonomer i Bowie-sorg», meldte Dagens Næringsliv tirsdag. Et knippe norske økonomer glemte både renter og oljepris en stakket stund, og mimret om sine beste Bowie-øyeblikk. Da snakker vi nisjejournalistikk med bredde.
Paven har meldt om sin sorg over Davis Bowie, og statsministere i alle verdens land hadde en tung start på uken. Her hjemme har det meste som kan krype og gå av musikkjournalister og kjendiser fortalt om sine såre og personlige Bowie-minner.
Rådhusklokkene i Oslo skal spille Bowie på kveldene fremover, og mannens siste plate, Blackstar, selger som hakka møkk. En plate Bowie for øvrig slapp bare to dager før han døde.
Er sorgen over David Bowie et eksempel på at dagens 40 og 50-åringer mangler virkelige helter? Eller har han faktisk betydd så mye som verden gir inntrykk av akkurat nå?
Uken ble avsluttet med diverse debatter om den massive dekningen av Bowies død. Ble det for mye av det gode? Vi skal ikke mene for mye om det, men kan konstatere at utviklingen i «Bowie-saken» fulgte et tradisjonelt og gjennomprøvd norsk mediemønster: Massiv teppebombe-aktig dekning med påfølgende mediedebatt.
Godt å vite: USA er best. Punktum.
«The United States of America is the most powerful nation on Earth. Period»
USAs president Barack Obama under den såkalte State of the Union-talen denne uken.