Helse

VANSKELIGST FOR UNGE: – Annenhver nordmann tror at de eldre har det dårlig for tiden, mens en av tre tror det samme om de yngre. Likevel har nok de yngre, mer enn de eldre, fått livene sine snudd på hodet under pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Unge sliter mer enn eldre under pandemien

Nordmenn tror at eldre sliter mer enn yngre under koronapandemien. I virkeligheten er det de unge som har det tyngst.

Publisert Sist oppdatert

Det er et sprik mellom hvordan vi tror ulike deler av befolkningen har det for tiden, og hvordan de selv opplever sin egen situasjon. Det går fram av undersøkelser gjort av Norsk koronamonitor fra Opinion.

8.729 nordmenn er spurt om de tror at de eldre og de yngre har det bra eller dårlig for tiden. 21 prosent svarer at de tror eldre har det bra, mens 48 prosent tror de har det dårlig. Resten svarer verken eller, eller vet ikke.

På spørsmål om de unge har det bra eller dårlig for tiden, fordeler svarene seg annerledes. Like mange (35 prosent) tror de unge har det bra som at de har det dårlig.

Folk er med andre ord mer bekymret for livssituasjonen til de eldre enn til de yngre i koronatiden.

– Annenhver nordmann tror at de eldre har det dårlig for tiden, mens en av tre tror det samme om de yngre. Likevel har nok de yngre, mer enn de eldre, fått livene sine snudd på hodet under pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Mange unge bekymret for de eldre

De unge er mer bekymret for de eldres situasjon enn de eldre selv. Blant dem som er under 30 år, tror hele 62 prosent at de eldre har det dårlig for tiden. Blant dem som er over 60 år, svarer bare 34 prosent det samme. Det er lavere enn i alle andre aldersgrupper.

– Ingen i samfunnet bekymrer seg mer for de eldre enn de yngre. De yngre er i dobbelt så stor grad bekymret for de eldre, sammenlignet med hva de eldre selv er, konstaterer Clausen.

En av syv unge har det dårlig

På spørsmål om hvordan man opplever sin egen situasjon, er bildet et helt annet.

Norsk koronamonitor har spurt hvordan folk totalt sett vurderer sin egen situasjon akkurat nå: «Vil du si at det går bra med deg, dårlig med deg eller verken bra eller dårlig?»

De som i størst grad svarer at det går dårlig, er de yngre under 30 år. Av disse er det 15 prosent som sider at det går dårlig nå, mens 57 prosent sier at det går bra.

Blant dem over 60 år, svarer bare 3 prosent at det går dårlig nå, mens 76 prosent sier det går bra.

– De som i størst grad sliter for tiden er de yngre. De slet mest tidligere i pandemien også. De eldre har i mindre grad blitt negativt preget av den fasen av pandemien vi er inne i, sier Nora Clausen i Opinion.

Powered by Labrador CMS