Samfunn
Unio-lederen vil ha en ny maktutredning
20 år etter den forrige maktutredningen, er det ifølge Ragnhild Lied på tide med en ny. Lederen i Unio mener blant annet Nav-skandalene viser at det trengs.
Oppfordringen om en ny maktutredningen kom under Lied sin åpningstale på Unio-konferansen mandag. Blant tilhørerne i salen var blant annet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Unio-lederen la lite imellom fra talerstolen.
– Nå opplever vi at viktige samfunnsinstitusjoner – som Nav, Stortinget, regjeringen, domstoler, påtalemakt og advokater har sviktet i Nav-skandalen, sa Lied under konferansen.
Medielandskapet endrer seg
Første gang de faktiske maktforholdene i det norske samfunnet ble undersøkt, var mellom 1973 og 1982. Det var et regjeringsoppnevnt forskerutvalg som utførte maktutredningen.
Mellom 1998 og 2004 foregikk det et nytt utredningsprosjekt, kalt Makt- og demokratiutredningen.
Nå mener altså Lied at det er på tide med enda en gjennomgang.
– Maktstrukturer har endret seg, tunge samfunnsinstitusjoner har sviktet oppdraget sitt og ikke minst har medielandskapet endret seg totalt, sier Unio-lederen.
Lied peker også på den veldige medieutviklingen som har skjedd siden forrige maktutredning.
Ekkokamre utfordrer
– Det gjør det ekstra viktig å granske hvilken rolle og makt både de tradisjonelle mediene, men også alle mediegigantene uten redaktøransvar, har, sier hun og trekker frem Facebook, Google og YouTube som eksempler.
En annen ting Lied trakk frem fra talerstolen er utfordringen med falske nyheter.
– Når folk i tillegg lager sine egne sannheter i sine ekkokamre, og selv kan velge hva for slags nyheter man vil ha, og utelate andre – har vi da lenger et opplyst folk som kan ta opplyste valg?
Lied understreker at det å ta opplyste valg er en forutsetning for et fungerende demokrati.
– Det er på høyt tid å se dette i sammenheng, og granske maktstrukturene på ny, sier Lied.