Samfunn
USA åpner for å samarbeide med Russland i Syria
USAs forsvarsminister Ashton Carter åpner for et samarbeid med Russland for å få slutt på borgerkrigen i Syria.
USA er svært kritiske til at Russland støtter president Bashar al-Assad med våpen, men Carter utelukker likevel ikke et samarbeid.
Dersom Russland, samtidig med at de slutter seg til krigen mot Den islamske staten (IS), også støtter opp om en politisk løsning på konflikten og ikke angriper Assads fiender vilkårlig, mener Carter at de kan spille en konstruktiv rolle i Syria.
– Om de legger seg på en slik kurs så er det mulig at vi kan finne områder der vi kan samarbeide, sier Carter.
– Men om de skvetter bensin på bålet, så vil det absolutt ikke være produktivt, legger han til.
Eneste måten
Russlands president Vladimir Putin mener at støtte til Assad-regimets kamp mot terrorisme er eneste måte å få slutt på krigen i Syria på.
– Det er ingen annen løsning på krisen i Syria enn å styrke den nåværende regjeringen og hjelpe den i kampen mot terrorisme, men samtidig oppfordre til å bidra til positiv dialog med den rasjonelle delen av opposisjonen og til reform, sier Putin i et intervju med «60 Minutes» på amerikanske CBS.
Putin gjentar samtidig det han tidligere har sagt, om at det må være opp til det syriske folk å avgjøre om Assad skal fjernes fra makten.
Merkel-utspill
Tysklands statsminister Angela Merkel åpner også for en fredsløsning som inkluderer president Bashar al-Assad.
– Vi må snakke med mange aktører, og dette inkluderer både Assad og andre. Vi skal ikke bare snakke med USA og Russland, men med viktige regionale partnere som Iran og Saudi-Arabia, mener Merkel.
Russisk nærvær
Russland har siden 1970-tallet hatt en marinebase i Tartus, og har de siste ukene også økt sitt militære nærvær i Latakia, 100 kilometer lenger nord.
Putin legger ikke skjul på at Russland forsyner Assad-regimet med våpen og militært utstyr, og at landet i den sammenheng også har sendt militærrådgivere og annet støttepersonell til Syria.
Som et ledd i nærværet har russerne, som fra 1970-tallet har hatt en marinebase i Syria, også etablert base ved en militær flyplass sør for havnebyen Latakia.
Satellittbilder viser at det nå er stasjonert 28 russiske kampfly på flybasen, som også beskyttes av stridsvogner, luftforsvarssystemer og pansrede personellkjøretøy.
Krever svar
USA følger nøye med på hva russerne gjør i Syria, men utenriksminister John Kerry understreket tidligere i uka at det foreløpig ikke er noe som tyder på at de deltar aktivt i krigføringen mot opprørerne.
Mandag skal president Barack Obama diskutere Syria når han møter Putin på sidelinjen under FNs hovedforsamling i New York.
Ifølge Det hvite hus vil Obama da kreve svar på hvordan Russland akter å bidra i kampen mot IS.
– Nå er tiden inne for klarhet og for at Russland svarer ærlig og tydelig på om hvordan landet tenker å være en konstruktiv bidragsyter i det som allerede er en flernasjonal koalisjon, sier en talskvinne for Obamas nasjonale sikkerhetsråd.
Les også om Putins størtte til Assad her.