Samfunn

Utenriksminister Børge Brende er bekymret etter at USA ikke ville signere frihandelsavtalen til OECD.

USA knuser nok et handelssamarbeid

Tenk nytt om globalisering, proklamerte OECD-sjefen og la en gammel handelserklæring foran medlemslandenes ministre. Alle uten Donald Trumps sendebud signerte. – Hårreisende, mener norsk ekspert.

Publisert Sist oppdatert

De forente statene fortsetter sitt sololøp mot globalistenes handelspolitikk.

– Han er konsekvent på dette punktet, om ikke annet, sier Karen Helene Ulltevit-Moe, økonomiprofessor ved Uio og ekspert på internasjonal handelspolitikk.

Onsdag og torsdag avholdt ministre fra OECDs 35 medlemsland møter i Paris for å diskutere en rekke utfordringer det internasjonale samfunnet står overfor; fra økende ulikhet til klima.

For sent å fikse

I forkant av møtene skrev organisasjonens generalsekretær, Angel Gurria, et oppsiktsvekkende notat på egne nettsider der han oppfordret sine medlemmer til å tenke helt nytt rundt konseptet «globalisering.»

– En kan ikke klandre dem som er skeptisk, skrev han.

I notatet pekes det på at flere land og internasjonale aktører, inkludert OECD selv, har tatt til orde for å «fikse» globaliseringen i kjølvannet av nasjonalismen og proteksjonismen som har spredd seg de seneste årene.

– For institusjoner som tradisjonelt har kjempet for åpne markeder og liberalisering som understøtter globalisering kan det være fristende å «fikse» ting, på samme måte som du reparerer en gammel, ødelagt maskin; endre språk eller juster politikk akkurat nok til å passe inn i dagens proteksjonisme, isolasjon og populisme, og gå tilbake til arbeid som vanlig.

Men tiden da det var mulig å plastre sårene er forbi, mener Gurria. Nå må det kraftigere lut til.

– Sannheten er at det ikke kommer til å fungere. Vi er forbi enkle løsninger om vi skal ta for oss folkets misnøye. Vi kan ikke reise tilbake i tid. For mange ting fungerer ikke for altfor mange mennesker. Den eneste veien fremover er ikke å stifte sammen globalisering – den må omkalfatres.

Likevel var det ingen endringer å spore i slutterklæringen om frihandel som forelå på ministermøtet onsdag.

– Ja, det er mange utfordringer som må tas tak i. Men mye av dette ligger på nasjonalt nivå, sier Ulltveit-Moe.

– Sånn sett er det kanskje desto viktigere å holde på stabiliteten i den eksisterende OECD-avtalen, og ikke begynne å sette inn et «men» der, mener hun.

USA trekker seg

Et «men» ble det likevel. Som eneste medlemsland valgte USA å ikke slutte seg til avtalen. Det er svært sjeldent at OECD-land ikke er samstemte om slike slutterklæringer.

– Det er hårreisende, men ikke overraskende, mener Ulltveit-Moe.

Avgjørelsen følger en rekke beslutninger om å trekke seg fra multilaterale avtaler, spesielt knyttet til handel og klima.

– Det er så ille, at jeg kan ikke få sagt det. Det henger ikke på greip. Med det handelsunderskuddet USA har å vise til er det helt utrolig at de vil begi seg ut på nok en reforhandling av en stor internasjonal avtale, sier UiO-professoren.

UD bekymret

Også utenriksminister Børge Brende uttrykte bekymring over USAs brudd med resten av OECD-landene.

– Det er beklagelig at det ikke har vært mulig å bli enige om en ministererklæring i OECD som inkluderer tekst om handel og klima, skriver Brende i en epost til NTB.

– Anerkjennelse av Parisavtalen og bevaring og styrking av det multilaterale handelssystemet forankret i WTO er nøkkelkomponenter når vi vil skape mer inkluderende vekst. Det er beklagelig og bekymringsfullt at ikke alle OECDs medlemmer deler vårt syn i disse spørsmålene, mener han.

Danmarks OECD-ambassadør Klavs A. Holm, som leder årets ministermøte, lar seg også irritere.

– Det er ikke et godt tegn at USA forlater frihandelslinjen som man fra amerikansk side har vernet om siden andre verdenskrig, sier Holm til nyhetsbyrået.

I stedet for en felles uttalelse endte forhandlingene om OECD-møtets slutterklæring uten noen samlet uttalelse om frihandel.

– Jeg kan ikke huske at det har vært en OECD-tekst uten full enighet om handel, sier Holm.

Powered by Labrador CMS