Velferd

MANGE ER RAMMET: Flere titalls mennesker er dømt til fengsel og flere tusen har fått krav om på betale tilbake penger til Nav. Det kom fram på pressekonferansen, der arbeids- og sosialminister, Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch fortalte om Nav-skandalen.

Utelukker ikke mistillit mot Hauglie etter Nav-skandalen

Politikere fra flere partier sier at de ikke utelukker mistillit mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie etter Nav-skandalen som har sendt uskyldige i fengsel for trygdesvindel.

Publisert Sist oppdatert

Reaksjonene er sterke på nyheten om at mange er uskyldig dømt til fengsel fordi Nav har tolket EUs trygderegler feil.

  • 48 mennesker er dømt for å ha mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger mens de har oppholdt seg i et annet land i Europa. 36 av disse er dømt til ubetinget fengsel.
  • Samtidig har flere tusen feilaktig fått krav om å tilbakebetale penger de har mottatt fra Nav.
  • I alt 2.400 personer har fått tilbakebetalingskrav som kan ha vært feil, ifølge Nav.

Eksperter på trygderett mener langt flere kan være rammet av feilen. Nav har selv ikke oversikt over hvor mange det dreier seg om.

Feil tolkning i Nav

Navs feilaktige tolkning av regelverket har foregått siden 2012, da nye trygderegler i EU ble en del av norsk rett.

Ifølge disse reglene kan man motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger selv om man oppholder seg midlertidig i et annet land i EU-/EØS-området. Nav har imidlertid fulgt en praksis om at man må oppholde seg i Norge for å ha rett til disse ytelsene. Dette har ført til at Nav på feilaktig grunnlag har anmeldt mange mennesker for trygdesvindel.

Utelukker ikke mistillit

Stortingspolitikere nøler ikke med å kalle det som har skjedd for en skandale. Flere sier at de ikke utelukker at saken kan få konsekvenser for den ansvarlige statsråden, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er skarp i sin kritikk:

– Det er en skandale at Nav og staten har valset over enkeltmenneskers rettssikkerhet. Jeg mistenker at skandalen er et utslag av politiske signaler, fordi vi har en regjering som mistenkeliggjør folk som er syke og trenger hjelp. Vi kommer til å følge opp statsråd Anniken Hauglie og utelukker ikke mistillit, sa Rødt-lederen til VG i går.

Heller ikke stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV utelukker at det kan bli snakk om mistillit.

– Vi ber statsråden om å komme med en rask redegjørelse for Stortinget. Ut fra denne redegjørelsen vil vi se om det er grunn til å følge opp med en kontrollsak, sa hun til NTB i går.

– Nå må vi få en redegjørelse og eventuelt en kontrollsak først, men det kan komme et mistillitsforslag fra oss dersom vi mener det er nødvendig, sa Andersen.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er klar på at ansvaret ligger hos regjeringen, ikke hos Nav-direktøren.

– At folk er uriktig dømt etter hvordan EØS-avtalen skal forstås, er regjeringen sitt ansvar. Selvsagt må derfor statsråden ha tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng. Hun er ikke skyldig, sier han til Dagens Næringsliv.

Avventer redegjørelse

Politikere på borgerlig side er forsiktige med å si noe om hvilke konsekvenser saken kan få.

– Her må vi først få full oversikt over hva som har skjedd og hvordan det kunne skje, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg til Dagens Næringsliv. Wiborg er leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Han svarer følgende på spørsmål om han mener statsråden og Nav-direktøren kan bli sittende:

– Jeg mener det er for tidlig å si. Først må vi få full oversikt. Og dette er en tolkning som går tilbake til 2012, som da var før Nav-direktøren tiltrådte. Men det får vi nå vurdere når vi får bedre oversikt. Det viktigste er at statsråden kommer til Stortinget raskest mulig og gir en skikkelig redegjørelse.

Heller ikke Geir Toskedal, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Kristelig Folkeparti, vil si noe om hvilke konsekvenser saken kan få for de ansvarlige.

– Det er for tidlig å si noe om det. Nå må man avklare hva som har skjedd og når det var grunn for å snu i saken. Det er mange forhold man må overlate til granskningen før man konkluderer. Det er agendaen hos oss nå. Nå er det fokus på dem som kommer skeivt ut, sier han til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS