Samfunn

Justisminister Monica Mæland og utvalgsleder og dommer Ingeborg Tønnessen.

Utvalg vil ta betaling for rettshjelp

I dag er kun 9 prosent av befolkningen kvalifisert for fri rettshjelp. Et offentlig utvalg foreslår å utvide kriteriene, slik at en fjerdedel av oss vil kunne få støtte til rettshjelp. Men da må vi selv betale en del av kaka.

Publisert Sist oppdatert

Lederen for det såkalte Rettshjelputvalget, dommer Ingeborg Tønnessen, leverte i formiddag sin innstilling «Likhet for loven» til justisminister Monica Mæland.

Utvalget har på oppdrag fra Justisdepartementet gått igjennom rettshjelpsordningene vi har i Norge, og fått mandat til å foreslå endringer.

I Norge har alle rett til juridisk bistand, også dem som ikke har god nok økonomi til selv å betale for en advokat.

– Men det hjelper lite at man har rett, hvis man ikke har råd til å bruke den retten, sier utvalgsleder Ingebjørg Tønnessen.

Helhetlig reform

– Rettshjelpsordningen i Norge er moden for reform. I dag framstår den som et lappeteppe av ulike ordninger. Og ordningen blir stadig dårligere for dem som ikke har råd til advokat, da statens støtte til ordninger er redusert de senere årene, sier Tønnessen.

– Derfor er det behov for en helhetlig reform. Og vi legger nå fram et forslag til en helt ny lov om støtte til rettshjelp.

Den nye loven er i sin helhet rettet mot personer som ikke har selv har økonomi til å kjøpe advokattjenester, og utvalget har tre sentrale anbefalinger, som danner grunnlaget i det nye lovforslaget:

  • Endring av de økonomiske vilkårene for rettshjelp

  • Forskyving av bistanden til de tidlige stadiene av en rettslig konflikt

  • Effektivisere fylkesnemndenes og domstolenes behandling av barnevernssaker

Vi vil ha rettshjelp, men ikke fri rettshjelp.

Rettshjelp med egenandel

Dagens økonomiske betingelser hindrer svært mange med behov for bistand i å kunne motta fri rettshjelp, mener utvalget.

– I dag er de med den aller minste ytelsen til uføretrygd rett og slett for rike. Det er i praksis kun studenter og sosialhjelps-klienter som kvalifiserer for fri rettshjelp. Det utgjør kun 9 prosent av befolkningen, sier Ingebjørg Tønnessen.

Etter det nye lovforslaget vil 25 prosent bli omfattet av ordningen.

Men det rettshjelp er dyrt, og det er her utvalget lanserer et av sine mest radikale forslag:

I den nye ordningen skal rettshjelp gis som en støtteordning, der den enkelte må betale en egenandel, gradert etter inntekt.

– Vi vil ha rettshjelp, men ikke fri rettshjelp. Vi mener det er fornuftig at også disse klientene får kjenne på kostnaden for advokathjelp, sier utvalgsleder Tønnessen.

Mer av hjelpen på et tidlig stadium

Det fleste sakene med fri rettshjelp i dag løses i domstolene. Utvalget mener det er avgjørende å for å redusere kostnadsnivået at mange flere saker løses på et tidligere stadium, altså før de havner i domstolene.

For å få til dette, mener utvalget at man bør gi advokater mulighet til å få dekket utgifter til rettshjelp også før den aktuelle konflikten blir en sak for domstolene. I dag er mesteparten av de kostnadene advokatene får dekket knyttet opp mot domstolsbehandlingen, og det i seg selv gir insentiver for å ta saken til retten.

Utvalget foreslår at advokater kan få refundert støtte til rettshjelpsaker også på et tidligere stadium i en konflikt, men at det settes et tak på tidsbruken på 15 timer.

Barnevernssaker

 

I tillegg mener utvalget at det må strammes inn på tidsbruken i domstolene. Særlig når det gjelder barnevernssaker.

Staten brukte 260 millioner kroner til rettshjelp i 2018. 46 prosent av disse kostnadene er knyttet til barnevernssaker.

– Norge bruker mye mer penger på rettshjelp enn andre skandinaviske land. Vi bruker særlig mer tid på barnevernssaker, sier Tønnessen.

I en gjennomsnittlig barnevernssak i Sverige bruker domstolene to timer til behandling. I Danmark er de enda kjappere, der går det i snitt med kun én time i retten. I Norge? To dager.

– I Norge skal alle dokumenter i en sak, som gjerne har pågått over flere år, leses opp i retten. Det tar veldig mye tid. Vi bør klare å redusere den gjennomsnittlige domstolsbehandlingen i barnevernssaker til én dag, sier utvalgsleder Ingeborg Tønnessen.

Venter seg debatt

Justisminister Monica Mæland fikk overrakt den ferske rapporten torsdag formiddag.

– Dere har gjort et veldig viktig arbeid. For 100 år siden, da jeg var advokat, så var rettshjelp er viktig del av arbeidet mitt. Vi trenger et regelverk som er tilpasset vår tid, sier hun.

Justisministeren vil ikke mene noe om forslagene fra utvalget ennå, men antar at det vil bli debatt om noen av forslagene.

– Nå skal vi lese nøye, før regjeringen kommer tilbake med våre egne anbefalinger for en ny rettshjelpsordning, sier Monica Mæland.

Powered by Labrador CMS