Samfunn
Utvidet fylkenes høringsfrist mot ordførernes anbefaling
Fylkesordførerne mener det setter tidsrammene for regionreformen i fare.
Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som har vurdert nye oppgaver til fylkeskommunene leverte sin rapport 1. februar 2018.
Nå anklager de som skal gjennomføre endringene de nasjonale politikerne for å sette den allerede stramme tidsrammen til regionreformen i fare.
I utgangspunktet ga Kommunal- og moderniseringsdepartementet høringsinstansene en frist på seks uker. I løpet av den tiden skulle fylkene ta stilling til endringer som kan ende med nedleggelse av seks statlige etater. Forslaget omfatter nesten 5000 arbeidsplasser.
Innholdet i rapporten ble godt mottatt i det politiske landskapet og arbeidslivet. Flere reagerte imidlertid på det de oppfattet som en unødvendig kort høringsfrist.
– Statsråden er ny, men hun bør vite at seks uker er for kort tid til at fylkestingene og kommunestyrene får tid til å si hva de mener om overføring av oppgaver og myndighet. Dette må statsråden gi dem tid til, sa Senterpartiets kommunalpolitiske talsperson Willfred Nordlund til Dagens Perspektiv.
Arbeiderpartiet og fagbevegelsen var også skeptiske.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland forsvarte først høringsfristen med at fremdriften i arbeidet med regionreformen måtte opprettholdes, og at den korte fristen åpner for at saken behandles i Stortinget i løpet av vårsesjonen. Kommunesektorens organisasjon, KS, støttet dette synet.
Fredag 9. februar snudde imidlertid regjeringen, og sendte rapporten på høring med frist onsdag 9. mai 2018.
– Etter å ha lyttet til innvendingene har jeg nå bestemt at rapporten sendes på høring med tre måneders frist, skrev Mæland i en pressemelding.
Ønsket seks uker
KS opplyser at beslutningen ble gjort i strid med anbefalingen fra de mest sentrale høringsinstansene – nemlig fylkesordførerne.
Like før rapporten ble sendt på høring sendte leder av fylkesordførerkollegiet, Tore O. Sandvik (Ap), et brev til departementet der de ba om at den opprinnelige fristen ble opprettholdt.
– For å sikre fremdrift i planlegging og forberedelse til å bygge de nye fylkeskommunene, uttaler et samlet fylkesordførermøte at det er avgjørende viktig at rammene for etableringen blir lagt av Stortinget i løpet av våren 2018. En høringsfrist på seks uker vil sikre behandling i Stortinget i løpet av vårsesjonen, skriver Sandvik.
Hensyn til de ansatte
Han og hans kolleger mener at det allerede er lagt et stramt tidsløp dersom alle de nye fylkeskommunene skal være etablert og i funksjon fra 2020.
– Dersom Ekspertutvalgets rapport får utvidet høringsfrist, med den konsekvens at rammene ikke avklares før tidligst høsten 2018, vil dette vanskeliggjøre arbeidet med å etablere de nye fylkene i betydelig grad. Også av hensyn til ansatte som blir berørt av de mulige endringene, er det viktig at prosessen ikke forsinkes, skriver Sandvik.
Sandvik er for øvrig fylkesordfører i den eneste regionen som har gjennomført sammenslåinger av fylker, Trøndelag.
KS skriver i en pressemelding at det «jobbes nå videre med hvordan dette skal følges opp fra fylkeskommunene og KS».