Samfunn

Vedum-varsel: Vil demontere Viken

Publisert Sist oppdatert

De nye skiltene for Viken fylke er knapt kommet på plass før Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum varsler at han vil skru dem ned igjen.

– Viken har ingen historisk forankring. Det er en konstruksjon de fire regjeringspartiene fant opp for å vise handlekraft, tordner Vedum overfor NTB.

– Denne regionen skaper bare problemer snarere enn å løse utfordringer, sier han om det nye fylket som fra nyttår samler Buskerud, Akershus og Østfold under én paraply.

Om Vedum får det som han vil, kommer ikke Viken til å leve særlig lenge. Ved en eventuell valgseier i 2021 kommer Senterpartiet til å kjempe for å demontere nyskapningen.

Og i selve Viken fylke er Arbeiderpartiet, Sp, MDG og SV enige om å jobbe for at Stortinget går tilbake på vedtaket om å slå sammen de tre fylkene.

– Forhastet

Vedum mener både Vikens innbyggertall på 1,2 millioner og den geografiske utstrekningen, fra Svinesund i sørøst til Hemsedal og Geilo i nordvest, er dypt problematisk.

– Det er ingen store nye oppgaver som følger med den nye reformen. Den har bare skapt mer byråkrati og vanskeligere løsninger, mener han.

– Men blir ikke Viken nå stående i et slags limbo i halvannet år med et slikt oppløsningsvedtak hengende over seg?

– Det er krevende for alle de nye fylkene, også fordi gjennomføringen ble forhastet. Men jeg tror også de fleste ansatte i Viken synes dette er lett å forholde seg til. Nå er det et fylkesråd som har det som målsetting, men som vil være en god og solid arbeidsgiver i tiden som kommer. Så oppløser man det i 2021 hvis det blir et nytt flertall og Sp kommer i posisjon.

– Så dette blir ikke en unødvendig ventefase når man skal etablere nye strukturer i et nytt fylke?

– Strukturene er ukloke, det er vår vurdering.

Vedum ønsker også å oppløse nye Troms og Finnmark og samtidig gjøre en ny vurdering av Innlandet, hvor Oppland og Hedmark er slått sammen. Han avviser imidlertid å tvangsoppløse noen av de nye fylkene.

– Må få arbeidsro

Kommune- og regionreformen har i en årrekke vært blant de heteste konfliktene mellom regjeringen og opposisjonen.

– Jeg synes at vi bør gi de nye fylkene arbeidsro nå som de nye organisasjonene nettopp har blitt etablert, sier statssekretær Aase Marthe Horrigmo (H) til NTB.

– Nye omkamper vil gjøre det vanskeligere å gi gode tjenester til folk og gjøre de ansattes fremtid usikker. Det synes jeg ikke er riktig, legger hun til.

Kommunalminister Monica Mæland (H) lovet i fjor høst at nye og større fylkeskommuner skal få bedre muligheter til å utvikle fylkene «i tråd med regionale behov og muligheter».

– Derfor får de nå større ansvar, blant annet for samferdsel, kompetanse og næringsutvikling, sa hun i fjor høst.

Statsråden avviste kritikk om at dette i realiteten er en sentraliseringsreform, men slo fast at det er opp til fylkene å avgjøre hvor de lokaliserer oppgaver og kontorer.

Powered by Labrador CMS