Samfunnsansvar
Verdens kriser i 2016: Fra Syria til El Ninio
Syria er fortsatt verdens mest synlige humanitære krise, men ledende internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter nå konsekvensene av værfenomenet El Ninio – som skaper tørke og sult på Afrikas Horn og flom og ekstremvær i det østlige Afrika.
Det er en spådom for 2016 de fleste hjelpearbeidere kan garantere slår til: At det nye året starter med stigende humanitære behov.
Foruten økende behov forårsaket av langvarige konflikter i Syria og Sør-Sudan, er det også fare for mer vold og konflikt i land som Yemen og Den sentralafrikanske republikk, for å nevne noen land, skriver World Economic Forum i en artikkel på sine hjemmesider.
I tillegg til krig og konflikt, kan værfenomenet El Ninio skape en sultkatastrofe verden ikke har sett på flere tiår. El Ninio vil gi tørke til allerede-uttørkede regionene sentralt og sør i Afrika og dessuten kunne føre til ekstremvær og flom i øst.
Trenger 20 milliarder dollar
Ifølge FN vil minst 87 millioner mennesker i en rekke land ha behov for humanitær hjelp i år, og FN ber sine medlemsland om 20 milliarder dollar for å kunne møte de utfordringene de ulike krisene byr på.
– Dessverre, forventer vi at den allerede kritiske humanitære situasjonen i både Syria og Yemen bare vil forverres. Videre vil tørken på Afrikas Horn presse matmangelen til et nivå vi ikke har sett på flere tiår, sier Rabih Torbay, assisterende direktør i International Medical Corps (IMC).
Thomson Reuters Foundation har gjort dybdeintervjuer med lederne i 15 av verdens ledende hjelpeorganisasjoner, blant annet den norske Flyktninghjelpen. Alle organisasjonene ble bedt om å nevne sine topp tre humanitære prioriteringer for 2016.
Ikke overraskende toppet Syria listen av akutte katastrofer, men organisasjonene er tydelige på at verden står foran flere katastrofer dersom det internasjonale samfunnet ikke reagerer.
- Syria: 2016 vil markere et trist femårs jubileum for den syriske borgerkrigen som har sendt rundt 11 millioner mennesker på flukt. Nå kommer vinteren, og sistuasjonen virker håpløs.
- El Nino: Det blir stadig klarere at virkningen av El Nino-fenomenet er potensielt svært ødeleggende for store deler av Øst- og Sør-Afrika. El Nino ser i år ut til å ut til å gjøre mer skade og vare lenger enn den ødeleggende El Nino som rammet i 1997 og 1998, og som den gang førte til omfattende tap av liv. I år vil blant annet Etiopia bli rammet av tørke med påfølgende høy risiko for en omfattende sultkatastrofe. Hjelpeorganisasjonene advarer om at mennesker med behov mat i Etiopia kan stige til 15 millioner hvis det ikke kommer hjelp umiddelbart.
- I det sørlige Afrika vil El Ninio før med seg ekstremvær, avlingssvikt og økning i matvareprisene.
- Sør-Sudan: Antall flyktninger i landet mange flyktningleirer bare øker. Sudan opplever en av verdens mest neglisjerte humanitære kriser. Tørke, fattigdom og intern konflikt har gjort situasjonen stadig verre i det krigsherjede landet i løpet av de siste par årene. den politiske situasjonen fortsetter å dele store deler av befolkningen, og har hittil etterlatt seg minst 8,2 millioner mennesker i stor nød.
- Vest-Afrika: Ebola-epidemien eksponerte problemer i det verdensomspennende helserespons-system og viste tydelige svakheter i helsesystemene i de tre hardest rammede landene i Guinea, Sierra Leone og Liberia.
- Klimakriser: Små øystater i stillehavsområdet står i fare for å forsvinne da stigende havnivå og kraftigere stormer gir stadig sterkere grunn til bekymring.
– Internasjonale hjelpeorganisasjoner er på plass i de landene der infrastrukturen og tilgjengeligheten er god. Men hjelpeorganisasjonene er fortsatt bemerkelsesverdig fraværende i hundrevis av lokalsamfunn i krigsherjede Syria, Yemen, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. .
– Det er for få organisasjoner som er i stand til å utvide sin tilstedeværelse i områder der væpnede opposisjonsgrupper eller terrororganisasjoner hersker over millioner av sivile, sier Egeland.