Helse

MÅ LEGGES TIL RETTE FOR SUNNE VALG: Det holder ikke å kun infomerer folk om hva som er bra for dem, mener generealsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Vi klarer det uten å moralisere

Det er fullt mulig å fortelle folk hva som er bra for dem, uten å bli moralpoliti. Det mener generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen.

Publisert Sist oppdatert

Den nye generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen, stusser over den nye eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaugs uttalelser til NRK denne uka.

Listhaug sa blant annet at «folk bør få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil» og at hun ikke vil være noe «moralpoliti». I tillegg mente Listhaug at «folk stort sett vet hva som er sunt og ikke sunt, og det ikke er en politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal gjøre».

Gerhardsen mener dette sender et merkelig signal.

– Jeg tenker det er et litt spesielt utsagn fra en folkehelseminister i sin aller første arbeidsuke, sier hun til Velferd.

Trenger ikke pekefinger

Gerhardsen mener på sin side det finnes mange måter å jobbe med opplysningsarbeid og folkehelse på, uten at man trenger å ta frem pekefingeren.

Foto INGEN PEKEFINGER: Mina Gerhardsen har tro på folkehelsearbeid uten moralisme. (Foto: Siw Pessar/Nasjonalforeningen for folkehelsen)

– Helsedirektoratet har blant annet hatt mange gode kampanjer hvor de kombinerer humor og folkeopplysning. Sånn jeg ser det, er det fullt mulig å fortelle folk hva som er smarte valg uten å moralisere, påpeker hun.

En kampanje fra Helsedirektoratet som fikk mye oppmerksomhet, er «Snusbånd for snusslutt». Videoen ble veldig populær i sosiale medier, og vant i tillegg pris under bransjeutdelingen #gullenken.

– En sånn kampanje er opplysning, humor og omsorg i ett, sier Gerhardsen.

Mange er usikre på hvilke kostholdsråd de skal lytte til.

Folk vet ikke sitt eget beste

Tobakk, alkohol og usunne matvaner er hvert år årsak til flere tusen dødsfall i Norge.

Generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen er derfor uenig med Listhaug i at folk flest vet hva som er sunt, og at de klarer å ta gode valg på egen hånd.

– Undersøkelser viser at det er stor usikkerhet knyttet til hvilke kostholdsråd man skal lytte til. I tillegg er det er mange myter og misforståelser knyttet til alkohol og tobakk der ute som lever i beste velgående, sier hun.

Gerhardsen trekker frem myten om at rødvin er godt for hjertet og at festrøyking ikke er så farlig, som eksempler på dette.

Hun forteller at dette er myter som har festet seg godt hos folk, og som det er vanskelig å korrigere.

Foto NY MINISTER: Sylvi Listhaug får hjerte av avtroppende eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen under nøkkeloverrekkelsen (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Vi må legge til rette

Gerhardsen er helt klar på hva hun mener godt folkehelsearbeid handler om.

– Det er å sørge for at alle får mulighet til god helse, og for å få til det trengs det mer enn kun informasjon. Vi som samfunn må legge til rette for at det skal være enkelt å ta gode valg, understreker hun.

Samtidig er Gerhardsen optimistisk med tanke på fremtiden. Hun trekker frem Listhaug sin evne til å få oppmerksomhet om sine agendaer.

– Mitt håp er at hun vil bidra til økt oppmerksomhet om gode helsevalg, og med sin handlekraft få på plass tiltak som kan føre til en positiv forandring.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er særlige positive til den varslede tobakkstrategien, som Listhaug har lovet er på trappene.

Velferd.no har tatt kontakt med Helsedirektoratet, som ikke ønsker å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS