Samfunnsansvar
– Vi ligner mer på Trump enn vi liker å tro
Norske politikere tviholder på at olje og gass vil fortsette å være lønnsomt, mener Zero-leder Marius Holm.
– Mens Donald Trump fornekter vitenskapen, nekter vi å ta den innover oss. Den manglende erkjennelsen minner om fornektelse.
Leder i Zero Marius Holm innledet miljøstiftelsens årlige konferansen onsdag med å introdusere begrepet «klimafornektelse 2.0». Han mener norske politikere i for stor grad tviholder på troen på at olje og gass vil være lønnsomt også i fremtiden, og at vi derfor ligner mer på Trump enn vi liker å tro.
– Man kommer alltid trekkende med argumentet om at de gamle oljefeltene fortsatt er lønnsomme. Men det kan ikke forsvare å investere i nye ulønnsomme oljefelt, sa Holm.
Han viser til det nye Goliat-feltet som har kostet 50,8 milliarder kroner, og som den norske staten gjennom skattesystemet har dekket rundt 40 milliarder kroner av. Om oljeprisen faller vil feltet aldri gå i pluss.
Marius Holm skisserte opp to scenarioer for Norges fremtid – ett der Norge har fortsatt og satse på fossil energi og ett der Norge har gått i spissen for grønne løsninger – og illustrerte scenarioene med to potensielle Economist-forsider: «Norway´s decline - How the richest country in the world lost it´s bet against the sun» og «Norway´s green miracle - Norway´s march from oil to green tech leader».
Ber politikerne være modige
Norsk olje og gass vil ikke kunne konkurrere med fornybarpriser, etterspørselen etter fossile energikilder vil synke og oljeprisen vil synke, mener han.
– Det er ingenting som er farligere enn å sitte stille når verden endrer seg. Norge må mangedoble investeringene i fornybar energi. Norske politikere må ta modige valg.
Politikerne var til stede for å svare på tiltale. Statsminister Erna Solberg la vekt på at Norge skal hente opp olje og gass i mange år fremover. Men at vi også trenger et «mangfold av svar på hvordan vi skal møte omstillingen».
– Vi har alltid visst at oljen ikke kan vare evig, sa Solberg.
– Ingen grønne jobber uten konkurranse
Solberg sa at hun mener det kom mye spennende ut av den ferske utredningen om grønn konkurransekraft, som kom i oktober.
– Men når vi snakker om «grønn konkurransekraft» tror jeg mange legger mer vekt på «grønn» enn på «konkurransekraft». Men uten konkurransekraft blir det ingen grønne jobber, sa Solberg, og la til:
– Jeg mener Norge kan bli et lavutslippssamfunn, men vi må ikke gjøre det og samtidig bli et lavinntektssamfunn