Velferd

KORONAVAKSINE: Eldreombudet advarer mot press fra ulike yrkesgrupper om at de må prioriteres i vaksinekøen. – Hvis eldre og syke blir skjøvet bakover i køen, kan det koste liv, advarer Bente Lund Jacobsen.

– Vi skal være vaktbikkje og trekkhund

– Eldre har vært litt tilsidesatt og glemt, så det er på høy tid at vi har fått et ombud som taler de eldres sak, sier Bente Lund Jacobsen, Norges første eldreombud.

Publisert Sist oppdatert

Å etablere et eldreombud var et av punktene i den politiske plattformen den daværende fireparti-regjeringen la fram på Granavolden i januar 2019. Et drøyt år senere ble Bente Lund Jacobsen utnevnt til eldreombud av Kongen i statsråd, og hun tiltrådte stillingen i juli fjor.

– Spennende og givende – og litt frustrerende. Slik beskriver Lund Jacobsen jobben som Norges første eldreombud.

Det frustrerende er alle sakene som avdekker utfordringer for eldre i Norge, sier hun og nevner noen av sakene som bekymrer: Det gjelder blant annet vold mot eldre, digitale utfordringer som gjør at eldre ikke får betalt regningene sine uten å oppsøke bankene (noe som koster mye), stengte sykehjem under koronapandemien så pårørende ikke får treffe sine kjære og tap av kunnskap når eldre er de som tilbys sluttpakker hos sin arbeidsgiver.

Vi har rettet søkelyset mot den sosiale isolasjonen eldre har opplevd under pandemien.

Lund Jacobsen er overbevist om at ombudet skal kunne gjøre en forskjell.

– Vi skal både ha en passe på-rolle og en pådriver-rolle. Vi skal være vaktbikkje og trekkhund. Vi skal bidra til å gi eldre bedre muligheter, fastslår hun.

Koronautfordringer for eldre

At Eldreombudet ble etablert midt under en koronapandemi, har påvirket prioriteringene de første månedene.

– Vi har rettet søkelyset mot den sosiale isolasjonen eldre har opplevd under pandemien. Og det gjelder ikke bare de som bor på sykehjem og som ikke har fått besøk. Det er også 160.000 mennesker over 60 år som har vært isolert i sine egne hjem fordi de er redde for å gå ut, sier Lund Jacobsen.

Hun påpeker samtidig at pandemien har fått konsekvenser for helsetilbudet til eldre.

– Undersøkelser viser at mange har avbestilt timer hos lege, tannlege og andre helsetilbud.

Vaksineprioritering

Eldreombudet har også engasjert seg i spørsmålet om hvem som skal prioriteres i vaksinekøen når vaksineringen nå rulles ut i hele landet.

Flere organisasjoner, deriblant Utdanningsforbundet og Legeforeningen, har bedt om at deres medlemmer blir prioritert. Det bekymrer Lund Jacobsen.

– Vi ser at ulike grupper tar til orde for at de skal bli prioritert. Vi oppfordrer til at man holder fast ved Folkehelseinstituttets prioritering om at man skal vaksinere de mest sårbare og prioritert helsepersonell først. Hvis eldre og syke blir skjøvet bakover i køen, kan det koste liv, advarer hun.

Etter min mening diskriminerer pensjonsreformen eldre.

Nok å gripe fatt i

Det formelle oppdraget til Eldreombudet er å arbeide for at eldres interesser blir ivaretatt på alle samfunnsområder. Lund Jacobsen forsikrer om at det er nok å gripe fatt i, også når det ikke er noen pandemi.

Hun trekker fram pensjonsreformen fra 2011 som et eksempel på at eldres interesser ikke er ivaretatt.

– Etter min mening diskriminerer pensjonsreformen eldre. Den har gjort at pensjonister har fått dårligere kjøpekraft, sier Lund Jacobsen og viser til underreguleringen av pensjonene i forhold til lønnsveksten.

Vi må unngå at digitaliseringen fører til at det blir et B-lag i samfunnet.

Digitalt utenforskap

Blant de store utfordringene for eldre, trekker eldreombudet også fram den digitale utviklingen.

– Det skjer mye på det digitale området, og samtidig er det over 400.000 eldre i Norge som ikke er digitale. Det betyr at vi risikerer et stort utenforskap, sier hun.

– Vi vil samarbeide med andre for å bidra til at det utvikles gode, selvforklarende digitale løsninger. Vi må unngå at digitaliseringen fører til at det blir et B-lag i samfunnet.

Utfordringer i kommunene

I rollen som vaktbikkje vil Lund Jacobsen ha spesiell oppmerksomhet mot helse- og omsorgstilbudet i kommunene.

– Det er store forskjeller fra kommune til kommune. Politikken er at eldre skal bo hjemme lenger, og man legger ned omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Men oppbygging av tilbudet til folk som bor hjemme, skjer ikke like fort som nedbyggingen av andre tilbud.

Ombudet viser til at regjeringen har lansert Leve hele livet-reformen, der målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Målgruppen for reformen er alle eldre over 65 år, både de som bor hjemme og de som bor på institusjon.

– Vi skal være vaktbikkje for jobben kommunene gjør med Leve hele livet-reformen. Kommunene må ta ansvar også for de eldre som bor hjemme, sier Lund Jacobsen.

Det er på høy tid at vi får en heving av den øvre aldersgrensen i staten til 72 år.

Vi må jobbe lenger

Et annet prioritert område for Eldreombudet er å bidra til at eldre kan stå lenger i arbeid. Ombudet har blant annet tatt et klart standpunkt i debatten etter at regjeringen varslet at den vil heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år.

– Det er på høy tid at vi får en heving av den øvre aldersgrensen i staten til 72 år, men det er ikke nok. I dag går folk i gjennomsnitt av når de er 63,6 år. Hadde alle som har mulighet til det, jobbet til de var 67, ville mye vært vunnet. Vi vil jobbe med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner for at folk skal stå lenger i arbeid, sier Lund Jacobsen.

Aldersdiskriminering kan være noe av forklaringen på at arbeidstakere går tidlig av med pensjon, men ansvar for å jobbe mot slik diskriminering ligger under Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Lund Jacobsen mener likevel at Eldreombudet har en rolle å spille i dette spørsmålet.

– Vi kommer nok til å jobbe parallelt med slike saker og vil samarbeide med Likestillings- og diskrimineringsombudet. Jeg er ikke redd for at man skal tråkke i hverandres bed. LDO jobber med alle aldersgrupper, mens vi jobber spesielt med eldre, påpeker hun.

Holder til i Ålesund

Eldreombudet er etablert i Ålesund, sammen med Senter for et aldersvennlig Norge som starter opp 1. februar.

– Vi er fem ansatte i Eldreombudet nå, blant annet fagansvarlige på helse og omsorg og på innovasjon, teknologi og arbeidsliv. Vi regner med å være sju eller åtte i løpet av året, sier ombudet, som har fått ti millioner kroner til drift over statsbudsjettet for i år.

Jeg går inn med hud og hår i det jeg synes er interessant

Før hun begynte som eldreombud, var Lund Jacobsen direktør for Næringsforeningen i Ålesundsregionen. Hun har tidligere jobbet i selskapet Mørenot, i Shell-konsernet og i Manpower.

Hun forsikrer om at motivasjonen er på topp i den nye jobben.

– Jeg har jobbet med næringsliv hele livet og har erfaring med å bygge opp nye virksomheter. Jeg ble kontaktet om stillingen som eldreombud og fant ut at dette ville jeg være med på. Jeg går inn med hud og hår i det jeg synes er interessant, sier Norges første eldreombud.

Powered by Labrador CMS