Samfunn
– Vi tok for mye Møllers tran
– Vi tok for mye Møllers tran da vi beskrev de positive effektene av aktivitetsplikten for unge sosialhjelpsmottakere, vedgår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
Innføring av obligatorisk aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år har ikke fått flere over i arbeid eller utdanning, viser en fersk evalueringsrapport.
Rapporten var tema i Politisk kvarter på NRK onsdag. og der ble arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen hardt presset på at regjeringen har hevdet at aktivitetsplikten virker.
Statsråden vedgikk at resultatene ikke er så positive som forventet, men påpekte samtidig at forskerne ikke vil konkludere med om innføringen av aktivitetsplikt var vellykket eller ikke.
Les også: Ingen effekt av obligatorisk aktivitetsplikt for unge
Vil ha aktivitetsplikt for alle
Røe Isaksen forsvarer den obligatoriske aktivitetsplikten som ble innført i 2017.
– Vi har som utgangspunkt at det å stille krav og det å ha aktivitet er et gode, sa statsråden i Politisk kvarter.
Høyre har tatt til orde for å innføre aktivitetsplikt for alle sosialhjelpsmottakere, også de over 30 år, og den nye evalueringen rokker ikke ved det, ifølge Høyre-statsråden.
– Når vi ønsker å utvide dette, så er det to grunner til det: For det første så er vårt grunnleggende ståsted at å ha krav om aktivitet, å få folk inn i deltakelse, det er positivt og har en egenverdi, argumenterte han.
Å gi opp kravet og forventningen om at du skal delta og være i aktivitet, det kommer vi ikke til å gjøre.
– Det andre er at etter en sånn evaluering må vi se på om tilbudet treffer godt nok. For eksempel påpeker forskerne at det er veldig stor forskjell mellom forskjellige typer tiltak i de forskjellige kommunene. Vi må se på om det er noen tiltak som treffer bedre? Går det an å gjøre en analyse der vi ser at en viss type tiltak har bedre effekt for unge enn andre typer tiltak. Her er det mye å jobbe videre med, men å gi opp kravet og forventningen om at du skal delta og være i aktivitet, det kommer vi ikke til å gjøre, sa Røe Isaksen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Klasseforakt
Nestleder Kirsti Bergstø i SV er ikke overrasket over at den obligatoriske aktivitetsplikten til Høyre ikke funker.
– Det er to grunner til det: Det ene handler om vi hadde mulighet til stille krav om aktivitet tidligere også, men da med utgangspunkt i skjønn, faglighet og den enkeltes livssituasjon. Den andre grunnen er at dette er en veldig sammensatt gruppe. Det de som mottar økonomisk sosialhjelp har til felles er at de har forbannet dårlig råd, sa Bergstø i Politisk kvarter.
– Vi er ikke imot aktivitet, men det må være meningsfull aktivitet med tett individuell oppfølging fordi det er det vi vet at virker, sa hun.
Man kjører på med mer kake til kremen i samfunnet og stiller krav når de nederst ved bordet ber om smuler.
Bergstø betegner Høyres satsing på obligatorisk aktivitetsplikt som et uttrykk for klasseforakt.
– Det handler om at høyresida ikke ser på om politikken virker eller ikke, men kjører på enten det er skattekutt for påstått flere arbeidsplasser eller aktivitetsplikt for påstått mer arbeid, sa hun.
– Man møter mennesker som sliter, med moralisme. Man kjører på med mer kake til kremen i samfunnet og stiller krav når de nederst ved bordet ber om smuler.
SV tok også feil
Røe Isaksen tok kraftig til motmæle mot en slik beskrivelse:
– SV tror og mener at de sosiale problemene kan løses nærmest utelukkende ved å betale ut mer i sosialhjelp. Det mener jeg er feil. Man må adressere årsakene til utenforskap, sa han.
Statsråden mener både Høyre og SV tok feil da aktivitetsplikten ble innført:
– Vi som er for aktivitetsplikten, vi tok for mye Møllers tran da vi beskrev de positive effektene av den. Men jeg husker også hva SV sa. De sa at det kom til å føre til mer utenforskap og mer fattigdom. Det viser seg heller ikke at det gjør, sa Røe Isaksen i Politisk kvarter.