Samfunn

Skognæringen vil firedoble på 30 år

Vil firedoble skognæringen innen 2045

Arbeidsgruppen SKOG22 tror potensialet for en bærekraftig skogindustri er fire ganger større enn industriens størrelse i dag.

Publisert Sist oppdatert

I rapporten som ble sluppet i dag, går det frem at Skog- og trenæringen ønsker å ta en nøkkelrolle for realisere det grønne skiftet i Norge. På 30 år skal næringen firedobles fra 43 milliarder i dag til 180 milliarder i 2045, og mesteparten av veksten skal komme gjennom salg til byggenæringen.

Ifølge rapporten er det rom for å øke uttaket av tømmer til minst 15 millioner kubikkmeter årlig, en økning på om lag 35 prosent fra snittet mellom 2009 og 2012. Gjennom storstilt planting på nye arealer, foredling og gjødsling kan skogens evne til å ta opp CO2 økes med 3 millioner tonn per år innen 2050. Det tilsvarer om lag 5,5 prosent av Norges totale CO2-utslipp.

Rapporten trekker frem fire hovedsatsinger:

SKOG

1. Endre beskatningen av skoginntekt fra personskatt til kapitalskatt, og innføre fondsavsetningsmulighet for enkeltpersonsforetak.

2. Legge til rette for økt andel aktive eiere blant annet ved å fjerne gevinstbeskatningen ved salg av skog.

3. Bygge ut skogsveinettet, øke investeringene i jernbane og kai og skogkultur og fjerne flere av flaskehalsene på offentlige veier.

BYGG:

1. Øke verdiskapingen gjennom industrialisering i byggsektoren basert på hele spekteret av norske treressurser, blant annet ved å utvikle standarder og digitalt baserte prosesser.

2. Få på plass krav til livsløpsanalyser i Teknisk forskrift (TEK).

3. Bidra til en bærekraftig byggeindustri gjennom å utvikle solid og omforent miljødokumentasjon fra produksjon av materialer og til gjenbruk av bygg.
4. Utvikle bærekraftige byggløsninger for alle samfunnssektorer gjennom å styrke samarbeidet mellom treindustrien og FoU-miljøene om forskning, innovasjon og kompetanseutvikling.

FIBER:

1. Videreutvikle norsk treforedlingsindustri gjennom effektivisering, spesialisering og styrking av industrielle konkurransevilkår gjennom en økonomisk politikk som gir stabil valuta og like rammebetingelser globalt og innen EØS området.
2. En europeisk og norsk klimapolitikk som hindrer karbonlekkasje og fremmer innovasjon.
3. Støtte FoU aktivitet for å utvikle nye produkter, prosesser og teknologi for produksjon av biobaserte produkter. Investeringsstøtte for etablering av pilotanlegg og første produksjonsanlegg.

ENERGI:

1. Tilpasse skatter og avgifter som fremmer fornybare energiløsninger.
2. Opptrappe omsetningspåbudet for biodrivstoff.
3. Etablere pilot- og demonstrasjonsanlegg.
Kilde: SKOG22 Nasjonal strategi for skog- og trenæringen, 2015

- Denne regjeringen ser et stort potensial i skog- og trenæringen. Det er en næring som står på egne bein og lever i en krevende internasjonal konkurranse. Vi vil nå bruke god tid på å gjennomgå strategidokumentet og alle forslagene som er lagt fram, sier Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Til NTB sier hun at det er uaktuelt å kreve mer bruk av tre i nybygg, slik SKOG22 går inn for.

– Jeg er skeptisk til forslag som vil innebære høyere kostnader for folk som skal bygge bolig eller kjøpe ny bolig. I Norge er det allerede svært kostbart å kjøpe bolig, sa Listhaug til NTB mandag, kort tid etter at hun hadde mottatt rapporten.

Powered by Labrador CMS