Samfunn
Vil gjøre ulvekonflikten forståelig
Journalist Frank Rossavik lærte selv mye om ulv, distrikts- og landbrukspolitikk og kultur i Innlandet i arbeidet med boka. Det håper han gagner leseren.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Konflikten om ulv i Norge er nok uforståelig for de fleste. Hvordan kan det bli så mye bråk om 100 ulver i verdens rikeste land? Målet er at leseren skal skjønne det bedre.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Historien er viktig. Småbruks-Norge kunne vokse frem sist på 1800- og først på 1900-tallet nettopp fordi det ble ført en aktiv politikk for å prøve å – bokstavelig talt – utrydde rovdyr.
– Lenge var det selvsagt at ulven var et skadedyr. Mot slutten av forrige århundre ble det nesten motsatt, ulven fikk prioritet. Samtidig følte distriktene seg nedprioritert også på en rekke andre måter. Kombinasjonen skaper forbitrelse hos mange.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Sammen med noen av kildene skisserer jeg et mulig, nytt ulveforlik. Ellers er det sikkert ikke så mye nytt her for dem som følger med på saksfeltet, men det gjør jo nesten ingen.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Ett problem var at flere som bor i ulvesonen og liker å ha ulv i skogen, ikke tør å stå frem. De frykter reaksjoner fra andre i nærmiljøet. Det var et problem i arbeidet – og er et problem for ytringsfriheten.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg lærte mye om ulv, distrikts- og landbrukspolitikk samt kultur i Innlandet. Jeg håper det kan være til gagn også for lesere.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Større kunnskap og forstår at også denne konflikten har sine nyanser.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– Om dette temaet: Lars Lenths roman «Menn som hater ulver». Den gir mye kunnskap og underholdning på skjønnlitterært vis.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Her jeg sitter på et tog i ferien er hodet mer enn vanlig tomt, så jeg må melde pass.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– Hvor lett man kan venne seg til de underligste ting.