Velferd

CASH TIL BYGDA:– Ingen har kommet med effektive forslag for å stoppe tidevannet. Jeg foreslår borgerlønn. En ordentlig, massiv mengde cash på landet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen til Kommunal Rapport.

Vil ha borgerlønn for å stanse flukten fra landsbygda

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen vil innføre borgerlønn for å sikre bosettingen i distriktene. Han foreslår også å flytte Stortinget ut av Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen vil at politikerne skal gå drastisk til verks for å sikre bosetting i hele Kommune-Norge, skriver Kommunal Rapport.

Tema for Kommunalbankens årskonferanse 2020 i forrige uke var «Bærekraftige kommuner?» Der tok Andreassen til orde for borgerlønn som medisin mot fraflytting.

Det er hjerteskjærende å se 200 kommuner med befolkningsnedgang og forgubbing.

– Mye symbolpolitikk

– Det er en sterk sentralisering av den norske befolkningen. Jeg savner en debatt om hvor folk skal bo. Det er hjerteskjærende å se 200 kommuner med befolkningsnedgang og forgubbing. Hvorfor tar ikke flere dette på alvor, spør Andreassen ifølge Kommunal Rapport.

– Ingen har kommet med effektive forslag for å stoppe tidevannet. Jeg foreslår borgerlønn. En ordentlig, massiv mengde cash på landet, sier han, og tilføyer:

– Det er mye symbolpolitikk, men jeg savner effektive tiltak for å motvirke sentraliseringen. Politikere er glad i symbolpolitikk og prat, men det trengs nye virkemidler og tiltak.

Man skal bruke 15 milliarder på et nytt regjeringskvartal. Men ingen tar til orde for å ta byggene ut av byen.

Vil flytte Stortinget og regjeringskvartalet

Andreassen påpeker at Norges medlemskap i EØS legger begrensninger på næringspolitikken. Han mener imidlertid at borgerlønn er noe det bør være mulig å innføre.

Et annet friskt forslag fra sjeføkonomen er å flytte Stortinget og regjeringskvartalet ut av Oslo.

– Man skal bruke 15 milliarder på et nytt regjeringskvartal. Men ingen tar til orde for å ta byggene ut av byen. Vi er hengt opp i gamle konvensjoner, sier Andreassen til Kommunal Rapport.

KS-nei til borgerlønn

Økonom Torbjørn Eika i kommunenes organisasjon KS er kritisk til forslaget om borgerlønn mot fraflytting.

– Jeg synes Jan Ludvig Andreassen overdriver. Borgerlønn er en skikkelig blindgate. Det vil svekke yrkestilbøyelighet for dem som bor i distriktene og på steder der problemet i mange tilfeller er å få nok hender. Samtidig risikerer man at man tiltrekker feil folk, sier KS-økonomen til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS